De winterkoopjes zijn kalm van start gegaan. Vooral voor de zelfstandige modehandelaars vallen de solden tot nu toe tegen. Modeketens doen het beter.

De eerste dag van de solden (2/01/2014) tekenden de zelfstandigen 2% minder omzet op, en de afgelopen drie dagen lag de omzet van zelfstandige modehandelaars 0,5% lager dan het begin van de wintersolden in 2013. Dat blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). De slechte soldenstart heeft grotendeels te maken met de zachte temperaturen waardoor de typische winterspullen, die overal nog goed voorradig zijn, niet echt vlot van de toonbank gaan.

De grote modeketens doen het beter en zagen hun omzet in de eerste 2 soldendagen met 5% toenemen. Ook voor de komende dagen zijn de verwachtingen bij de ketens positief, zegt Comeos. De zelfstandigen zijn minder optimistisch. De modehandelaars hebben al een slecht najaar achter de rug en zijn ook pessimistisch voor de rest van de soldenmaand. Slechts één vijfde van de handelaars verwacht om tijdens deze soldenperiode beter te doen dan tijdens de vorige wintersolden.