Winkeliers zullen op vraag van de regering medische mondsmaskers verkopen. Vandaag is er nog een verbod om maskers aan te bieden. De opbrengst van de verkoop gaat naar een goed doel.

Sectorfederatie Comeos werd door de regering gevraagd om te bekijken hoe de mondmaskers bij de bevolking kunnen verspreid worden. Die mondmaskers zullen een cruciale rol spelen bij de versoepeling van de huidige lockdown. De regering zal gratis maskers aanbieden via apotheken. Hoeveel maskers er gratis verdeeld zullen worden, is nog niet duidelijk, maar het zal om een vast aantal per gezin gaan. 

Btw van 6%

Naast de gratis exemplaren zullen er ook medische mondmaskers verkocht worden. Die zullen aangeboden worden in winkels en supermarkten, met de bedoeling de maskers zo snel mogelijk onder de bevolking te verspreiden.  Wanneer de regeling ingaat, is nog niet beslist. De communicatie daarover volgt later. De mondmaskers zullen hoogstwaarschijnlijk met een btw-tarief van 6% aangeboden, op vraag van Comeos. Het aanbieden van mondmaskers gebeurt op niet-commerciële manier: de opbrengst (2 cent per masker) ervan gaat naar een goed doel. De verkoop zal in hoeveelheid beperkt worden om een rush te vermijden. Er zullen ook geen promoties op gevoerd worden.

Strategische stock

De winkeliers zullen ook elke week een aantal mondmaskers verkopen aan de regering, die zo een strategische stock kan aanleggen. Het zou daarbij gaan om 5 miljoen mondmaskers per week. De regeling geldt volgens Comeos tot eind september, maar kan in de loop van de maand augustus herzien worden. Comeos zal aan zijn leden ook de nodige communicatiemiddelen aanreiken. De regering wil maskers in herbruikbare stof en met een filtercapaciteit van 70% gebruiken.