De maatregelen die het overlegcomité woensdagmiddag aangekondigd heeft, vallen niet overal in goed aarde. Vooral de beperkingen die opgelegd worden aan niet-essentiële winkels krijgen veel tegenwind. Met name Comeos is zeer ontstemd.

Dominique Michel, CEO van Comeos, begrijpt de maatregelen niet, geeft hij aan. “België is het enige land dat verplicht om boodschappen alleen te doen. We hebben al strikte veiligheids- en hygiënische maatregelen: we beperkten het aantal klanten in de winkel, iedereen draagt een masker, er zijn desinfectigels beschikbaar. We werken al sinds maanden heel voorzichtig en er is geen probleem, zelfs niet in drukke periodes zoals Kerstmis of tijdens de solden. Alle virologen zeggen dat winkelen geen probleem vormt. De besmettingen gebeuren op het werk en op school.”

Shoppen op afspraak niet uitvoerbaar

Volgens Comeos is shoppen op afspraak, een maatregel die vanaf zaterdag ingevoerd wordt, praktisch bijna niet uitvoerbaar, tenzij er aan drie voorwaarden voldaan wordt. Een afspraak maken moet via elektronische of telefonische weg, maar ook ter plaatse. Ophalingen van bestellingen moeten in de winkel kunnen, aan de bestaande kassa’s. Voor grote winkels moet de limiet van 50 klanten opgeheven worden, vindt Dominique Michel. Hij pleit ook voor evenwichtige compensatiemaatregelen, vertrekkend vanuit de vaststelling dat die enkel ten goede komen van de kleine ondernemingen.

Geen overleg met betrokken sectoren

De genomen maatregelen, waar onze redactie deze morgen al van op de hoogte gebracht werd, lijken sterk op een copy/paste van de maatregelen die in Nederland genomen zijn. Het is verbazend dat ze tegelijk niet doorbesproken geweest zijn met de betrokken handelaars, zoals we vernamen terwijl we polsten naar reacties op het nieuws. De handelaars kunnen moeilijk geloven dat de sluiting een gunstig effect zal hebben op het ritme van de besmettingen. De heropening van de winkels in het najaar heeft niet voor meer besmettingen gezorgd. Heel wat ketens hadden ook als striktere maatregelen ingevoerd dan door de overheid voorzien was, door maar één klant per 20 vierkante meter toe te laten in plaats van 10 vierkante meter. Daar een beperking van 50 personen maximum bovenop doen, vaak op enorme oppervlakken, betekent een aanzienlijke uitdunning. Bovendien gaan de nieuwe maatregelen al vanaf zaterdag in. Voor veel winkeliers is het heel kort dag om de maatregelen uit te voeren. Het is ook waarschijnlijk dat er tussen nu en zaterdag een rush op de winkels zal volgen.

 

CTA newsletter NL