Voortaan moeten mensen alleen naar de winkel, behalve als er minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben bij zijn. Klanten mogen maximaal 30 minuten in de winkel blijven, behalve wanneer ze een afspraak hebben. Dat heeft de regering beslist na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. 

Met de beslissing komt de regering terug op een aantal versoepelingen die de voorbije maanden ingevoerd werden. De bubbel per gezin worden beperkt tot 5 personen voor een periode van vier weken, terwijl mensen voortaan opnieuw alleen naar de winkel moeten, behalve als er minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben bij zijn. Klanten mogen maximaal 30 minuten in de winkel blijven, behalve wanneer ze een afspraak hebben. Telewerk wordt ten zeerste aangeraden. Er waren op dat vlak veel versoepelingen, die wellicht tot een heropleving van het virus gezorgd hebben.

Evenementen worden beperkt tot 100 mensen (binnen) en 200 mensen (buiten). Bij die evenementen zijn mondmaskers verplicht. Lokale overheden moeten ingrijpen wanneer de situatie daar om vraagt, aldus Wilmès. De maatregelen gaan in vanaf woensdag 29 juli en gelden minstens voor vier weken.

De verstrenging komt niet uit de lucht vallen. Nadat de cijfers van het aantal besmettingen de hoogte in schoot, met een lokale uitschieter in Antwerpen, was het duidelijk dat er zou ingegrepen worden. Nog voor de conferentie van premier Wilmès van start ging, lekte de informatie over de nieuwe verstrenging van maatregelen al uit.