Vanaf deze maand kunnen klanten hun aankopen op de webshops Collishop, Dreamland en Dreambaby betalen met hun smartphone, ongeacht bij welke bank ze klant zijn. In 2015 zal mobiel betalen ook in de fysieke winkels van Colruyt Group mogelijk zijn.

Het mobiel betalen gebeurt via de applicatie SEQR van de Zweedse firma Seamless. Voor de afhandeling van de online transacties doet de retailgroep een beroep op Ingenico Payment Services, wereldwijd marktleider in elektronische betaaloplossingen (het vroegere Ogone).

Hoe werkt het?De klant dowloadt de SEQR-app gratis via de App Store of Google Play en koppelt er eenmalig zijn Seamless-domiciliëring aan. Daarbij geeft hij de SEQR-app toestemming om de verschuldigde bedragen via domiciliëring af te schrijven van zijn bankrekening, ongeacht de bank van de klant. 

De betaalwijze is snel en gebruiksvriendelijk, klinkt het. Om te betalen hoeft hij alleen een QR-code/NFC in te scannen aan de winkelkassa of op het scherm van zijn pc, laptop of tablet. Hij bevestigt het bedrag met een pincode en heeft geen kaart of kaartlezer meer nodig. SEQR staat garant voor de betaling aan de handelaar de dag na de transactie. Mooi meegenomen is dat de klant via de app ook een handig overzicht van zijn betalingen krijgt.

Klanten van de webshops van Collishop, Dreamland en Dreambaby kunnen vanaf deze maand mobiel betalen met de applicatie. In de eerste helft van 2015 volgen de fysieke winkels van Colruyt, OKay, Bio-Planet, Spar Retail, Dreamland en Dreambaby.

PotentieelSEQR is in de eerste plaats een betaalmiddel, maar Colruyt ziet op termijn meer mogelijkheden voor de app. "In een eerste fase benutten we de applicatie als mobiele betaalwijze maar het potentieel is veel groter. Zo kunnen bedrijven ook aanbiedingen, kortingkaarten, klantenkaarten of vouchers aan de app koppelen. Als dat massaal gebeurt, zou je op termijn kunnen gaan winkelen met alleen nog je smartphone op zak en zonder dikke portefeuille met cash, betaal- of klantenkaarten. We zijn ervan overtuigd dat er binnenkort een heel aantal banken en bedrijven gaan meedoen en daarom willen we vandaag al mee zijn”, zegt projectverantwoordelijke Michel Van Mello: