Jack Ma, (mede)oprichter en ‘executive chairman’ van Alibaba, verlaat zijn bedrijf dat hij 20 jaar geleden oprichtte. Een jaar geleden maakte hij al zijn strategische plan voor zijn opvolging bekend en 5 jaar geleden werd Daniel Zhang aangesteld als de nieuwe CEO. What's next?

10 september is een belangrijke datum voor Alibaba: niet alleen viert het bedrijf op deze dag zijn twintigjarig bestaan, maar wordt ook de 55ste verjaardag van (mede)oprichter en executive chairman Jack Ma gevierd. En net op deze belangrijke dag heeft Jack Mee besloten om het bedrijf te verlaten en op pensioen te gaan. 

Jack Ma, die ondertussen is uitgegroeid tot een internationale rockster, vergelijkbaar met Steve Jobs in zijn tijd, vierde gisterenavond zijn pensioen in het Olympisch Stadium van Hangzhou, de stad waar zijn bedrijf officieel het licht zag. Alibaba heeft sinds zijn oprichting 1999 een heel parcours afgelegd. Het bedrijf startte als een e-commerce markplaats met een kapitaal van 60.000 dollar. Nog geen twintig jaar later is de groep een online gigant geworden, met een omzet van 420 miljard dollar, actief in online shopping, cashloze betalingen, cloud computing, artificiële intelligentie en media. 

Geen definitief vertrek…

Hoewel Jack Ma op pensioen vertrekt, trekt hij zich niet volledig terug uit het bedrijf.  De miljonair blijft lid van het Alibaba Partnership, een groep van 36 senior managers die moeten waken over de missie en de cultuur van Alibaba. Bovendien behoudt hij een belang van 6,22% in het bedrijf. 

Volgende uitdaging? Het onderwijs hervormen

In een brief aan zijn aandeelhouders een jaar geleden beklemtoonde de topman, die vroeger nog leerkracht Engels was, dat hij niet op pensioen gaat, maar dat hij nieuwe dromen wil nastreven. “Ik wil ook terugkeren naar het onderwijs, wat mij na aan het hart ligt. Ik ben nog jong en wil nieuwe zaken proberen”, schreef hij. Merk trouwens op dat 10 september om nog een andere reden een erg symbolische dag is. Naast het feit dat Jack Ma en zijn bedrijf hun verjaardag vieren, is het ook de Dag van de Leerkracht in China…”Leerkrachten zijn altijd op zoek naar getalenteerde leerlingen. Mijn bedrijf en ik willen dan ook onze verantwoordelijkheid opnemen om jongere en meer getalenteerde mensen de kans te bieden om leidinggevende functies op zich te nemen”, benadrukt Jack Ma. 

Hoewel u zich Jack Ma terug misschien moeilijk als leerkracht kan voorstellen, zien we hem vooral in een filantropische rol. De man heeft nooit zijn bewondering kunnen geheim houden voor de Bill and Melinda Gates Foundation, die hem inspireerde toen hij de Jack Ma Foundation oprichtte in 2014. Volgens de miljonair moet de huidige aanpak van het onderwijs dringend veranderen. Volgens hem is het cruciaal om leerlingen competenties als vrijheid van denken, waarde en teamwork bij te brengen. In 2017 beloofde zijn stichting om over 10 jaar 45 miljoen dollar te investeren om toekomstige leerkrachten op het Chinese platteland te helpen om zich ontwikkelen en hen te laten groeien. Vorig jaar kondigde hij ook aan dat hij de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa wil steunen bij het oprichten van een digitaal training center dat het ondernemerschap bij de jeugd moet stimuleren.

Naast zijn strijd voor beter onderwijs, heeft de miljonair zich ook altijd ingezet voor gendergelijkheid. Dat is voor Jack Ma een van de belangrijkste kwesties uit deze tijd. “Als je wilt dat je bedrijf een succes wordt, is het cruciaal om voldoende vrouwen aan het management toe te voegen”, verklaarde hij. Een doel dat de voorzitter van Alibaba binnen zijn bedrijf altijd heeft nagestreefd. 

Wie is Daniel Zhang? 

Daniel Zhang, die zich tot nu toe vooral uit de schijnwerpers wist te houden, treedt steeds meer op de voorgrond. De 47-jarige Chinees is al sinds 2015 CEO van Alibaba. En daar komt sinds gisteren ook nog het voorzitterschap bij. Voor hem is het belangrijk om de nodige afwisseling te brengen voor de maatschappij. Zo is hij onder meer geïnteresseerd in financiën, gezondheid en cultuur. 

Voor hij bij Alibaba aan de slag ging werkte hij als CFO bij Shanda Interactive, een ontwikkelaar van videogames, waar hij werd opgemerkt door Joseph Tsai, medeoprichter van het bedrijf. Het was ook Daniel Zhang die orde op zaken bracht bij Tmall, de online marktplaats van Alibaba en er de meest lucratieve afdeling van Alibaba van maakte…Daarnaast was hij de grondlegger van Singles Day, een echt feest voor retailers dat plaatsvindt op 11 november en alle verkooprecords brak…

Toch staat Daniel Zhang voor grote uitdagingen in deze moeilijke tijden. Zo zijn er niet alleen de spanningen tussen Peking en Washington, en de spanningen met Hongkong, maar is er natuurlijk ook de dalende groei van de Chinese economie.