"Tabak schaadt de gezondheid, niet de plaats van verkoop", reageert Comeos op de plannen van de Hoge Gezondheidsraad om de verkoop van tabaksproducten alleen toe te staan in kranten- en tabakswinkels. 

De Hoge Gezondheidsraad publiceert op vraag van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) een advies over de verkoop en het gebruik van tabaksproducten. De raad bespreekt er enkele manieren om het rookgedrag van Belgen te veranderen. Volgens de raad zijn een verbod op reclame  en neutrale verpakkingen voor tabaksproducten, samen met de verhoging van de minimum leeftijd van zestien jaar tot achttien jaar, de beste manieren om de problematiek aan te pakken. Daarenboven luidt het advies dat tabaksproducten alleen nog verkocht mogen worden in tabaks- en krantenwinkels. 

"De plaats waar rokers hun tabak kopen, heeft geen invloed op het rookgedrag of op de gezondheid", luidt het bij Comeos, de federatie van handel en diensten. "Het is natuurlijk de taak van de Hoge Gezondheidsraad om de gevolgen van roken te onderzoeken, en de algemene gezondheid te beschermen. Waarna het aan de Minister is om er de juiste beleidsdaden aan te koppelen. We kunnen de adviezen in grote lijnen volgen – alleen met het beperken van de verkooppunten hebben we een groot probleem", vertelt Dominique Michel, ceo van Comeos. Waar of wanneer een roker tabak koopt speelt volgens Michel dan ook geen rol. "De Gezondheidsraad wil de verkoop beperken tot tabakswinkels en krantenwinkels – en dus verbieden in nachtwinkels, supermarkten, buurtwinkels of winkels bij tankstations. Ook de automaten in horecazaken zouden dan verdwijnen. Dat kan voor ons niet door de beugel. Het nut van zo'n maatregel ontgaat ons ook compleet. We hopen dan ook dat de verantwoordelijke Minister inziet dat een dergelijke discriminatie geen steek houdt."