De vakbonden van Aldi houden vandaag een nieuwe stakingsactie in Wallonië. Ze zijn ontevreden over de hoge werkdruk en het personeelstekort. Volgens Aldi gaat het om 37 winkels die dicht zijn, bij de vakbond CNE hebben ze het over 70 vestigingen.

Sinds zaterdag is het erg onrustig bij Aldi. De aanleiding was een regionaal overleg tussen de directie en de vakbonden op 29 oktober waar geen akkoord werd bereikt, waarna een spontane staking uitbrak in een dertigtal winkels. De vakbonden waren ontevreden over de hoge werkdruk die na de coronacrisis wordt verwacht en die volgens hen onhoudbaar is. Daarnaast zijn de winkels volgens hen onderbezet en zit het personeel op zijn tandvlees. Ondertussen gaan de stakingsacties verder. Zo zijn er vandaag opnieuw een heleboel Waalse winkels dicht. Volgens de vakbond CNE gaat het om 70 Aldi-vestigingen, Aldi zelf heeft het over 37 winkels. Al verandert de situatie volgens Dieter Snoeck, woordvoerder van Aldi, voortdurend. “We betreuren de sluitingen en vinden het jammer dat we onze klanten niet optimaal kunnen bedienen. Natuurlijk hopen we snel tot een oplossing te komen met de vakbonden. Langs onze kant staan we nog steeds open voor een constructieve dialoog”, reageert hij. 

Of de situatie snel verbetert is voorlopig afwachten tot 8 november, dan staat er een nationaal overleg gepland tussen de vakbonden en de directie. “Daar hopen we een oplossing te vinden voor de te hoge werkdruk en het personeelstekort, want de situatie is onhoudbaar. Er heerst een negatieve spiraal bij Aldi: personeelsleden voelen zich niet goed door de te hoge werkdruk, waardoor er meer afwezigheden zijn en de druk op het ander personeel toeneemt. Het is een vicieuze cirkel. De productiviteit is te hoog. Er is dringend meer personeel nodig om het werk op een deftige manier te kunnen doen. Dus we hopen dat er snel een oplossing komt, zeker met de drukke eindejaarsperiode in het verschiet”, besluit Stanny Hermans van de CNE.

Update 4/11/21

Aldi bevestigde aan Gondola dat de staking bij de Waalse winkels van Aldi is afgelopen. Vandaag zijn alle winkels weer normaal opengegaan.