De Delhaize-vakbonden gaan vrijdag staken in minstens 10 winkels. In elke provincie, behalve Vlaams-Brabant, zou zeker één winkel gesloten blijven.

In welke winkels er exact gestaakt zal worden, is nog niet duidelijk. Al is de kans op acties in de 14 supermarkten die met sluiting bedreigd worden natuurlijk groter. De vakbonden zouden in elke provincie in één winkel willen staken. Enkel in Vlaams-Brabant zijn er voorlopig geen concrete plannen, omdat het personeel van de bedreigde vestigingen in Aarschot en Diest niet happig is op stakingsacties. Toch zou het daar niet bij blijven. Verschillende vakbondsleden schatten dat er in totaal 15 à 20 Delhaize-winkels toe zullen blijven op vrijdag.

De vakbonden willen met de acties hun onvrede over de aanpak van de Delhaize-directie uiten. Ze hebben immers nog altijd geen gedetailleerde toelichting van het transformatieplan gekregen. Het is voor de bonden onduidelijk hoe de directie het aantal ontslagen (2.500) becijferd heeft. Bovendien willen de vakbonden alternatieven kunnen uitwerken, terwijl de Delhaize-directie bij haar plan zweert.