Pierre-Olivier Beckers, voormalige CEO van Delhaize en directievoorzitter van Delhaize Group, haalt in een opinie die hij plaatste op LinkedIn uit naar de vakbond CNE, die aankondigde winkels van Delhaize onverkoopbaar te maken. “Hun acties zullen alleen de medewerkers doen lijden.” We publiceren hieronder de tekst.

Enkele dagen geleden las ik dat Luc Dardenne, een bekende cineast, zijn faam bijdroeg aan de onverantwoorde boycot van Delhaize-winkels door de vakbond CNE. Ik vind het erg gevaarlijk en populistisch om je imago te gebruiken om zoveel mogelijk mensen te beïnvloeden over een onderwerp waar je niets van weet. Mijn overgrootvader richtte samen met zijn zwagers Delhaize op in 1867, waarbij het respect voor de klant en de arbeiders vanaf de eerste dag centraal stond. Vanaf het begin werden veel winkels door zelfstandigen gerund, onder de vlag van Lion, en deze formule bleek professioneel en eerlijk te zijn voor iedereen. Het is geen nieuwe "truc" die enkel bedoeld is om werknemers hun rechten te ontnemen!

Generaties mannen en vrouwen, werknemers, arbeiders, managers, de Delhaiziens zoals we ons allemaal noemden, hebben samengewerkt om Delhaize Le Lion dit imago en deze kracht te geven. Dankzij hen weten de klanten het vandaag nog steeds te waarderen! In België werken bijna 10.000 mensen voor Delhaize. Dat de CNE aankondigt dat ze een boycot wil lanceren die de onderneming zelfs failliet zou kunnen laten gaan, lijkt me in de huidige economische conjunctuur een puur onverantwoorde daad. Op menselijk vlak is het gewoon catastrofaal! Ik ben ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van de werknemers en werkneemsters dit rampscenario niet willen en in plaats daarvan willen begrijpen hoe hun belangen zullen worden gerespecteerd in de nieuwe bedrijfsaanpak. Ik ben hiervan overtuigd omdat ik er 32 jaar van mijn leven aan heb gewijd. Maar om snel tot een positieve oplossing te komen, hebben we kalmte en goed vertrouwen nodig. Dat de CNE zo'n vuur aanwakkert, is onbegrijpelijk en in strijd met de noodzakelijke kalmte. Dat Luc Dardenne het vuur aanwakkert, is gewoonweg betreurenswaardig!