
iStock
iStock
#7 Voeding speelt een cruciale rol in ons leven. Eten voorziet in een primaire behoefte, maar staat ook steeds meer centraal in onze sociale en culturele gewoonten. Maar wat zijn belangrijkste voedingstrends op wereldschaal? Ontdek het in onze serie waarin Xavier Terlet, deskundige voedingsinnovatie en senior advisor en mede-oprichter van ProtéinesXTC, extra uitleg geeft. Dit keer: de toekomst van de Nutri-Score.
In de Aziatische landen, en vooral in India, en ook in de Verenigde Staten, gaan mensen steeds meer op zoek naar informatie over de producten die ze consumeren. Over het algemeen hecht één persoon op vijf geloof aan etiketten over de voedingswaarde, zoals de Nutri-Score in Europa, die de consumenten een kwaliteitsgarantie moet bieden. Maar sommige landen, zoals Italië, weigeren die score en sommige merken hebben zich er deels van afgekeerd, zoals Danone. Vergissen zij zich? “Het is een teken”, antwoordt Xavier Terlet. “Ik denk dat er binnenkort nog anderen die weg zullen volgen. Voedsel gaat niet alleen over voedingswaarde. De Nutri-Score is wel een eenvoudige, zelfs simplistische manier om de consumenten te zeggen welk product beter is op het vlak van voedingswaarde, maar we vergeten hun te verduidelijken dat ze producten uit dezelfde categorie met elkaar moeten vergelijken. En verder moeten we hun ook zeggen dat boter of olie een score E krijgt, omdat het om vet gaat. De Nutri-Score houdt geen rekening met de andere aspecten van de voeding en berust op berekeningen waarvan sommige mensen denken dat ze twijfelachtig zijn. Ik kan begrijpen waarom een fabrikant geen D- of E-score op zijn verpakking wil als hij de methodologie betwist.”
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?