Na een recordjaar in 2019 zag de Belgische voedingssector vorig jaar zijn omzetcijfer dalen met 1,7%. “De sector heeft geplooid, maar is niet gebroken.”

Het was uitkijken naar de cijfers van het voorbije jaar, dat om evidente redenen heel bijzonder was. 2019 was een recordjaar met een omzet van 54,9 miljard euro voor de hele voedingssector.  Eerste vaststelling voor 2020: de omzet bedroeg vorig jaar 54,4 miljard euro, ofwel een daling van 1,7% tegenover het jaar ervoor. Een resultaat dat al bij al meevalt. “De sector heeft geplooid, maar is niet gebroken”, zegt Carole Dembour, econoom bij Fevia, de federatie voor de voedingssector. “Het is de eerste keer sinds de financiële crisis in 2008 dat de sector een omzetdaling laat optekenen. De relatief beperkte daling is te verklaren doordat de voedingssector is kunnen open blijven en doordat alle maatregelen die de overheid genomen heeft de impact van de crisis hebben kunnen beperken.”

De econoom legt uit dat de daling zich in twee golven afgetekend heeft in het voorbije jaar. Ten eerste is er het eerste trimester van 2020, dat niet getroffen werd door de impact van de crisis en daardoor ook heel goed was, met een stijging van 6,7% tegenover het eerste trimester van het jaar ervoor. In het tweede trimester, bij het begin van de lockdown, kende de omzet een daling van 9,3%, de grootste kwartaaldaling van het jaar. De daling bedroeg in de laatste drie kwartalen gemiddeld 4,3%. “Als we terugkeren naar een normale situatie, hebben we als doel om dit jaar opnieuw te groeien”, zegt Bart Buysse, CEO van Fevia.