Jacques Crahay is zondag op 67-jarige leeftijd overleden nadat hij tien dagen geleden van zijn fiets was gevallen. De voormalige directeur van Cosucra, ex-voorzitter van Fevia en ex-voorzitter van de Union Wallonne des Entreprises (UWE) heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de voedingsindustrie.

Op 14 juni fietste Jacques Crahay terug van een uitje met vrienden toen hij een zware val maakte.  Hij belandde in een coma waaruit hij niet meer bijkwam: hij overleed op zondag 23 juni. Zijn lange carrière dwong respect af en de eerbetuigingen stromen binnen. "We zijn geschokt dat we een inspirerende figuur in het Waalse ondernemerschap hebben verloren," schreef Pierre Mottet, de huidige voorzitter van UWE. "Hij wist hoe hij duurzame ontwikkeling de essentiële plaats kon geven die het zou moeten hebben in de economische activiteit. Jacques Crahay was voorzitter van UWE tussen 2018 en 2021, en voorzitter van Fevia tussen 2005 en 2010. Maar de naam van Jacques Crahay is in de eerste plaats verbonden aan het suikerproductiebedrijf Cosucra, dat hij meer dan 20 jaar leidde. Onder zijn leiding diversifieerde Cosucra zijn activiteiten van suikerproductie naar de productie van afgeleide eiwitten, cichorei en erwten. Het bedrijf, gevestigd in zijn geboortestreek Doornik, is sinds 2022 in handen van zijn neef.

"Hij zette de Belgische voedingsindustrie op de wereldkaart en bracht innovatie in de sector", zegt Pierre-Alexandre Billiet, CEO van Gondola Group. Als burgerlijk ingenieur stond Jacques Crahay bekend om zijn innovatieve ideeën en zijn ambitie om ons economisch model opnieuw uit te vinden. Meer gehecht aan samenwerking dan aan concurrentie, zoals hij graag benadrukte, aarzelde hij nooit om de codes en ideeën van onze ondernemerswereld op te schudden en ons uit te nodigen om verder te denken dan de gebruikelijke houdingen, schrijft de UWE.  "Ons economisch model is op een dood spoor beland, het moet worden veranderd", zei hij altijd. Jacques Crahay was ook betrokken bij de politiek. Hij sloot zich aan bij de Ecolo-partij en werd 4e op de lijst onder leiding van Céline Tellier, Waals minister van Leefmilieu, voor de regionale verkiezingen in juni in het kiesdistrict Waals-Brabant, waar hij woonde. Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet, covoorzitters van Ecolo, hebben ook enkele woorden tot hem gericht: "Jacques Crahay was een pionier van de economische transitie en heeft met zijn bedrijf Cosucra aangetoond dat het mogelijk is om te ondernemen met respect voor de grenzen van de planeet, de levende wereld en de mens. Zijn aanpak zal de mensen om hem heen geïnspireerd hebben.