VLAM heeft de winnaars van de Beste Versspecialist 2019 uitgeroepen. Deelnemers vinden we in drie categorieën: de Mooiste Kaastoog, de Mooiste Vleestoog en Groentevakman. Op die manier beloont de organisatie zelfstandigen die zich inspannen om Belgische producten in de kijker te zetten.

Een uitnodigende versrayon is het beste lokmiddel voor een zelfstandige zaak, want consumenten associëren kwalitatieve versproducten met een kwaliteitsvolle zaak. Met een aantrekkelijke versrayon krik je dus meteen het imago op van je hele winkel. En door producten van bij ons in de kijker te zetten, speel je bovendien in op de groeiende vraag van consumenten naar lokale producten. Om versverantwoordelijken en hun team hiervoor te motiveren en hen te belonen voor het in de kijker zetten van Belgische producten organiseerde VLAM in samenwerking met Boerenbond, Flandria en Buurtsuper.be de wedstrijd de Beste Versspecialist 2019. Daarbij konden kandidaten deelnemen in 3 categorieën: de Mooiste Vleestoog, de Mooiste Kaastoog en Groentevakman. De winnaars werden beloond met een cheque van 1.000 euro, een winkelreportage in Buurtsuper.be magazine en schorten of een luxemes.

Verloop van de wedstrijd

Alle buurtsupers, martkramen en speciaalzaken konden zich inschrijven voor de drie categorieën: de Mooiste Vleestoog, de Mooiste Kaastoog en Groentevakman. De deelnemers van de wedstrijd kregen van 27 maart tot en met 1 mei 2019 de tijd om hun kandidatuur in te dienen via de website www.besteversspecialist.be. Een expertenjury beoordeelde vervolgens de kandidaturen, waarna een mystery shopper de winkels die doorstootten naar een volgende ronde bezocht. Het eindoordeel was in handen van de expertenjury. Zij bezochten zelf de finalisten en kozen de uiteindelijke winnaars.

De kandidaten werden voornamelijk beoordeeld op de aantrekkelijkheid van hun rayon en hun aanbod van Belgische producten (vlees, kaas of groenten).

De Mooiste Vleestoog

Alvo Kortessem was de gelukkige die de titel van de Mooiste Vleestoog 2019 in de wacht mocht slepen. “Met zijn uitgebreid aanbod aan Belgisch vlees en rayons waar duidelijk aandacht is besteed aan de presentatie, is dit een welverdiende titel. Het vlees wordt ter plaatse versneden en geen enkel stukje vlees ontsnapt aan het kritisch oog van de slager”, verduidelijkt VLAM. Alvo Kortessem gelooft zeer sterk dat buurtsupers zich moeten onderscheiden met hun vers aanbod. Op de vraag waarom hun vleesaanbod zo uitgebreid is, is hun antwoord: “Bij ons is de klant baas. Onze klant moet voldoende keuze hebben en hij bepaalt wat er in de rekken komt”. Alvo Kortessem hecht als buurtsuper ook veel belang aan het ondersteunen van de lokale economie en is terecht fier op al het lokaal lekkers in zijn assortiment.

De Mooiste Kaastoog

Bij de strijd om de Mooiste Kaastoog 2019 kwamen er uiteindelijk vier winnaars uit de bus, drie Vlaamse en één Waalse: Spar Lichtaart, Grappe de Raisins, Hilde Kaasboetiek en Le Herve du Vieux Moulin. Zij leverden dit jaar de sterkste inspanningen om hun kaastoog met Kazen van bij ons in de kijker te zetten.

Bij Spar Lichtaart kan je wekelijks proeven van een Belgische kaas mét bijpassend Belgisch bier. Hun eigen label voor smaak en kwaliteit, Martha’s, werd niet toevallig vernoemd naar de moeder van deze Spar. Met haar 60 jaar vakkennis en ondersteuning van het team, blijft geen enkele vraag over hun aanbod van Belgische kazen onbeantwoord. De winkel viel zelfs al eerder in de prijzen: in 2006 won de winkel de Best in Vers Award.

De tweede winnaar is Grappe de Raisins uit Knokke-Heist, dat bekend staat om zijn ruime aanbod kazen. Wekelijks staat er een andere Belgische kaas in promotie, die kan worden gedegusteerd. Elke maand organiseren de zaakvoerders Jan en Geert een eigen kaaswedstrijd met als hoofdprijs een Belgische kaasschotel. Bovendien maakt de winkel jaarlijks een eigen kaasboekje met de voorstelling van diverse Belgische kazen met aangepast recept.

Ook Hilde Kaasboetiek sleepte de titel van de Mooiste Kaastoog 2019 in de wacht. Al meer dan 20 jaar is Hilde trotse zaakvoerster van Hilde Kaasboetiek in Deinze. Hilde specialiseert zich in kazen die nog op de boerderij vervaardigd worden. In haar boetiek vind je een ruim assortiment van kazen, met een opvallende presentatie van Belgische kazen in een afzonderlijke kaastoog.

En tot slot mag ook Le Herve du Vieux Moulin van zaakvoerderster Elodie en haar moeder in Battice zich nog aan het lijstje met winnaars toevoegen. Elodie en haar moeder streven ernaar de Belgische kazen te promoten en te beschikken over een aanbod Belgische streekkazen uit elke provincie. Ze gaan zelf regelmatig op bezoek bij lokale streekproducenten in Wallonië en Vlaanderen om hun kazen te selecteren.

Groentevakman 

Speciaalzaak Fruithuis Minderhout en Alvo Zonhoven wisten dan weer de titel van Groentevakman van het jaar te verzilveren.

Speciaalzaak Fruithuis Minderhout levert dagelijks inspanningen om de seizoensgroenten van bij ons in de kijker te zetten. Ze besteden aandacht aan het creatief inrichten van hun rayon (een treinwagonnetje van courgettes, wortelen en radijzen) en iedere dag verloten ze een Flandria-groentemand onder de klanten. Daarbovenop heeft Fruithuis Minderhout goed begrepen dat de versrayon een handig marketinginstrument is: ze spelen bijvoorbeeld in op de drukke examenperiode door tomaatjes als heerlijk tussendoortje aan te bieden voor de blokkende studenten.

De tweede winnaar is Alvo Zonhoven dat al voor het tweede jaar op rij de titel in de wacht sleept. Deze buurtsuper zet naast een groot aanbod van verse, seizoensgroenten ook sterk in op de marketingtroeven van hun versrayon: klanten worden getrakteerd op leuke weetjes over het groenteaanbod. Tijdens de examenperiodes wordt er extra ingespeeld op het studerende cliënteel. Om klanten te inspireren, zijn er verschillende recepten beschikbaar. Wie nog niet overtuigd is, laat de smaak voor zich spreken door te proeven van een van de proevertjes.