Een vereniging van 191 apothekers uit Vlaanderen lanceerde gisteren de online apotheek Kenkoo.be. Via de website kunnen klanten geneesmiddelen online bestellen en aan huis laten leveren, of hun bestelling afhalen bij een partnerapotheek in de buurt.  

Kenkoo.be wilt de online aankoop van medicatie vergemakkelijken en hetzelfde medisch advies aanbieden als dat van bij een fysieke apotheker. Klanten kunnen aangeven welk medisch profiel ze hebben om zo individueel advies te krijgen over de aankoop van medicijnen. Bij ieder product wordt ook een beschrijving gegeven waarvoor het medicijn dient en is er een gebruiksaanwijzing toegevoegd,  gelijkaardig aan de bijsluiter, net zoals in een fysieke apotheek.

De online apotheek bestaat uit drie thematische apotheken; de huisapotheker, de oogapotheker en de afslankapotheker. Elke thema-apotheek bevat specifieke producten per gezondheidscategorie die de klant moet helpen een overzicht te bewaren. Tot op heden is er al keuze uit 30.000 geneesmiddelen van 600 verschillende merken. Er worden wel enkel geneesmiddelen verkocht die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn. Het is de bedoeling om in de toekomst ook producten aan te bieden die niet verkrijgbaar zijn in een fysieke apotheek. Het medisch profiel van de klant indachtig, mogen er van bepaalde producten ook maximaal 1 of 2 stuks aangekocht worden.

De initiatiefnemers plannen binnen een periode van drie jaar veertig gespecialiseerde apotheken uit te bouwen. Afgelopen maand besloten een honderdtal andere apothekers zich echter ook te verenigen in een coöperatieve internetwebshop; ApotheekOnline.be. Met de oprichting van Kenkoo.be  kan de concurrentiestrijd binnen de online farmaceutische sector nu pas echt losbarsten.