De food supply chain zal er binnen vijf jaar heel anders uitzien, wat zal leiden tot een verbetering van de productie en minder overschotten. Besmette grondstoffen zullen beter kunnen opgespoord worden en de afvalberg zal verminderen. Deze technologieën zullen ook een gunstig effect hebben op de honger in de wereld en leiden tot minder voedselverspilling. Ziekten die het gevolg zijn van besmetting door voedsel zullen worden uitgeroeid. Dat is alvast wat IBM zegt in zijn ‘5 in 5 vooruitzichten’-rapport. Meer op http://www.research.ibm.com/5-in-5/.

De meeste mensen kennen IBM vooral als een informaticabedrijf, maar dat is slechts een deel van de activiteiten van de gigant.  IBM helpt zijn klanten immers ook om hun processen te doen evolueren, samen met de competenties die ervoor nodig zijn. Ze helpen niet alleen om deze door middel van digitalisatieprocessen te transformeren, maar werken ook met hen samen aan de ecosystemen die vandaag nodig zijn om te beantwoorden aan de behoeften van een dynamische markt.

“Technologie omwille van de technologie, daar doen wij niet aan mee. Wij richten ons op technologie en innovatie met een concrete impact op de samenleving”, legt Nicolas Draguez de Hault, Industry Solutions Executive voor de retail en FMCG uit.

Het is in deze context dat IBM Research elk jaar de ‘5 in 5’ uitbrengt, een reeks van vijf toekomstvoorspellingen over de innovaties die tijdens de volgende vijf jaar een grote impact zullen hebben op ons leven. Dit jaar gaat het over voorspellingen over de supply chain en de voedselveiligheid. “Binnen vijf jaar zijn we op aarde met meer dan acht miljard mensen. Dit vormt een enorme uitdaging voor onze voedselketen, die al zwaar op de proef wordt gesteld door de klimaatverandering en de beperkte toegang tot water. Aan deze vijf voorspellingen koppelt IBM vijf af en toe revolutionaire innovaties die voor verbetering kunnen zorgen”, aldus Nicolas Draguez de Hault.

1. De digitale tweeling

“Binnen vijf jaar zijn de digitale modellen van de fysieke werkelijkheid van de landbouwwereld en het gebruik van artificiële intelligentie een feit. Dit zal ertoe leiden dat meer mensen gevoed kunnen worden, terwijl de natuurlijke bronnen minder aangetast zullen worden.” Dit zal gebeuren op basis van data over de kwaliteit van de grond, de watertoevoer, de evolutie van het klimaat en de groei van de landbouwculturen. Via dochteronderneming The Weather Company beschikt IBM over een netwerk van 2,5 miljard weerstations over heel de wereld. Deze geven om het kwartier data door. Door het analyseren van satellietbeelden op basis van bijvoorbeeld kleurenvariaties, zullen problemen in de groei van planten of zieke gewassen onmiddellijk kunnen worden opgespoord en geremedieerd. Door de verschillende gegevens te combineren kan men proactief tussenkomen en zo het rendement van de oogsten opdrijven.

2. Verlies vermijden dankzij blockchain

“In de loop van de komende vijf jaar zullen de spelers in de voedselketen beter kunnen anticiperen op de hoeveelheden die ze moeten planten, bestellen en transporteren. Er zal minder verspild worden en de producten in onze winkelkarretjes zullen verser zijn.” Vandaag wordt er nog een derde van de wereldvoedselproductie voor menselijke consumptie verloren of verspild, doordat de producenten op het ogenblik van het planten en oogsten niet beschikken over de cijfers van de vraag. Hetzelfde geldt voor de verkopers.

De voedselketen moet dus beter beheerd worden, vanaf de plek waar het voedsel geproduceerd wordt tot aan het verkooppunt. IBM voorziet dat door blockchain te combineren met The Internet of Things en artificiële intelligentie er beheerplatformen gecreëerd kunnen worden die toelaten de zaken in real time op te volgen en te werken aan een voedselconsumptie met haast geen afval.

3. De microbiomen in kaart brengen

“Over vijf jaar zullen de verantwoordelijken voor de voedselveiligheid een groter inzicht kunnen hebben over de manier waarop goede en slechte bacteriën samen kunnen bestaan in de voedselketen, en zullen ze op een meer systematische en goedkopere manier kunnen controleren.” IBM Research past zijn onderzoek in verband met Next Generation Sequencing en de dynamiek van microbegemeenschappen nu ook toe op de voedselketen. Om de kwaliteit van voedingsmiddelen te analyseren worden vandaag stalen afgenomen en doorgestuurd naar een laboratorium. Enkele dagen later kennen we dan het resultaat. Door de microbiomen in kaart te brengen worden eventuele problemen in real time blootgelegd. In elk voedingsmiddel zitten miljoenen microben, zowel goede als slechte. Deze microbegemeenschappen hebben elk hun eigen identiteit (DNA) en dynamiek (RNA). Door deze dynamiek te bekijken bij elke fase in de keten, kunnen de landbouwers, verantwoordelijken in de fabrieken en kruideniers de signalen herkennen die erop wijzen dat  ziekteverwekkende bacteriën ontstaan. In samenwerking met andere privéspelers en de Cornell University legt IBM op dit moment een databank aan van de microben en hun dynamiek, om zo de voedselveiligheid te verbeteren.

4. Articial Intelligence thuis

“Binnen 5 jaar zullen zowel de boeren, de producenten als de consumenten zelf de aanwezigheid van besmettelijke bacteriën als salmonella of colibacillen in hun voeding makkelijk kunnen opsporen, dankzij hun smartphone met intelligente sensoren.” Deze optische sensoren laten toe om bacteriën zo klein als 1 micron op te sporen door het spectrum van de golflengte van het voedsel te analyseren. Dat spectrum verschilt namelijk naargelang het product gezond of besmet is. Ziekteverwekkende microben kunnen zo op enkele seconden tijd worden opgemerkt. Vandaag bestaan hier al prototypes van.

5. Recyclage van gebruikt plastic

“Over 5 jaar zal ook de ophaling en de productie van nieuw plastic volledig getransformeerd zijn.” Vandaag is de trend ‘zero packaging’, wat wil zeggen dat verpakkingen gemeden worden in de supply chain en de winkels. Tal van verpakkingen kunnen echter niet gesupprimeerd worden, niet alleen om kwaliteitsredenen maar ook omdat de wettelijke vermeldingen erop staan of om besmetting te vermijden. Er moeten dus nieuwe gerecycleerde en recycleerbare plastictypes worden gecreëerd. IBM Research heeft met VolCat (Volatile Catalyst) een nieuwe katalysator ontwikkeld waarmee de moleculeketens gebroken kunnen worden. Dit heet depolymeriseren. Vervolgens kunnen van de afval, of deze nu schoon of vuil is, doorschijnend of gekleurd, monomeren gemaakt worden, waarmee nieuwe plastic polymeren gemaakt kunnen worden. Alle plastic verpakkingen, of het nu om een melkfles, een schaaltje of een koekjesverpakking gaat, kunnen zo worden gerecycleerd en hergebruikt.

Meer info, klik hier!