Het verhogen van de accijnzen op tabaksproducten heeft niet het verhoopte effect voor de federale regering. De inkomsten uit de accijnsverhoging lagen voor het afgelopen jaar ruim 150 miljoen euro lager dan verwacht, schrijft Het Laatste Nieuws.

Voor 2016 had de regering gerekend op 3,238 miljard euro aan belastinginkomsten uit de verkoop van tabaksproducten. De verhoging van de accijnzen moest voor ongeveer 200 miljoen euro extra zorgen, maar dat plan lijkt nu mislukt te zijn.      

Volgens cijfers van de FOD Financiën waar Het Laatste Nieuws over schrijft, brachten de accijnzen op tabak slechts 3,087 miljard euro op in 2016. De inkomsten uit de accijnsverhoging lagen daarmee 150 miljoen euro lager dan verwacht. Er werd amper een kwart van de verhoopte 200 miljoen euro aan extra inkomsten gehaald. 

Cimabel, de Belgische federatie van tabaksproducenten, is niet verrast door de cijfers. Volgens de sectororganisatie gaan Belgische consumenten meer dan ooit op zoek naar goedkopere alternatieven: ze kopen hun sigaretten in het buitenland of op de groeiende illegale markt. Bovendien zorgt het duurder worden van tabak ervoor dat buitenlandse rokers minder vaak hun rookwaren in België kopen.

Ondanks de tegenvallende resultaten, heeft de regering dit jaar een nieuwe accijnsverhoging gepland. Voor 2017 verwacht ze 262 miljoen euro meer inkomsten uit tabaksproducten op te halen, een streefcijfer waarvan Cimabel denkt dat het ook nu niet zal gehaald worden.