De groenten- en fruitveilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten zijn concrete gesprekken over een mogelijke fusie gestart. 

De raden van bestuur van beide veilingen hebben afgelopen vrijdag toestemming gegeven om een fusiecomité op te richten, waarin de onderhandelingen over een fusie vanaf vandaag gevoerd worden.

BelOrta en Coöperatie Hoogstraten werken momenteel al erg nauw samen, waardoor er niet veel moeilijkheden verwacht worden tijdens de gesprekken. De fusie zou er dus mogelijk al snel kunnen komen.

“Op deze wijze wensen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten samen hun doelstelling van duurzame afzet van groenten en fruit aan een faire prijs sterker en beter te verwezenlijken”, zeggen beide veilingen in een gezamenlijke persmededeling.

De omzet van BelOrta bedroeg vorig jaar 400,4 miljoen euro, die van Coöperatie Hoogstraten 218,7 miljoen euro. Een nieuwe fusie zou dus een veiling met een jaaromzet van meer dan 600 miljoen euro opleveren. 

Samen zouden BelOrta en Hoogstraten daarmee twee derde van de totale omzet uitmaken van het Verbond van de Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT), dat goed is voor een omzet van 926,4 miljoen euro.  

Het zou zeker niet eerste fusie zijn in de Belgische veilingwereld. De laatste jaren smelten almaar meer veilingen samen. Zo is BelOrta zelf van het product van het samengaan van de Mechelse Veilingen, Brava, Greenpartners, Veiling Borgloon en Veiling Haspengouw.

(foto: BelOrta.be)