De vastgoed- en de winkelsector bundelen de krachten en doen een gezamenlijke oproep aan de overheid om de onroerende voorheffing en de lokale belastingen voor dit jaar kwijt te schelden. Door de coronacrisis zijn veel winkels verplicht dicht, al blijven diverse belastingen op hun winkel wel doorlopen.

Sinds midden maart moeten non-foodwinkels verplicht hun deuren gesloten houden. Dat blijft echter niet zonder gevolgen, want volgens recente cijfers van handelsfederatie Comeos zorgt die sluiting maandelijks voor ruim 3,3 miljard euro verlies. En alsof het verlies van inkomsten nog niet genoeg is, blijven de fiscale lasten van handelaars (onroerende voorheffing en lokale belastingen) gewoon doorlopen. Om hen toch een hart onder de riem te steken hebben verschillende gemeentes beslist om lokale taksen uit te stellen en beslisten de deelstaatregeringen om de onroerende voorheffing uit te stellen. Toch is dat volgens de vastgoed- en winkelsector niet genoeg en trekken ze daarom samen aan de alarmbel.

“De situatie van de gesloten winkels is dramatisch en uitstel van belastingen brengt geen soelaas. Daarom vragen BLSC (Belgisch Luxemburgse Raad voor Retail en Winkelcentra), BVS (de beroepsvereniging van de vastgoedsector), Comeos , en Retail Forum Belgium, gezamenlijk dat de onroerende voorheffing en de lokale belastingen voor 2020 worden kwijtgescholden”, klinkt het in een gemeenschappelijk persbericht.

“De overheid heeft terecht strenge sanitaire maatregelen genomen ter bescherming van onze bevolking, maar naast de gezondheidszorg moeten er parallel dringende maatregelen worden genomen ter ondersteuning van onze economie in het algemeen en de retailsector in het bijzonder”, verduidelijkt Olivier Carrette, Afgevaardigd Bestuurder van de BVS. Volgens Comeos is het bovendien niet eerlijk dat Belgische handelaars belastingen moeten betalen terwijl ze op dit moment meer dan ooit beconcurreerd worden door grote internationale onlinespelers die dergelijke belastingen niet betalen.

"Dit eerste gezamenlijk standpunt van de "huurders-en verhuurders verenigingen" bewijst de ernst van de crisissituatie in de winkels, doch ook de verbondenheid van alle stakeholders. Laat bovendien deze gezamenlijke oproep ook een duidelijk signaal zijn aan de betrokken overheden om de winkels zo snel mogelijk en op een veilige manier te heropenen. Er is genoegzaam aangetoond dat veilig winkelen in een supermarkt kan, laat dit dan ook toe in andere handelszaken", besluit Koen Tengrootenhuysen, voorzitter van Retail Forum Belgium.