PepsiCo Positive bundelt alle duurzaamheidsacties rond drie pijlers: positieve landbouw, positieve waardeketen en positieve keuzes. Sustainability manager Rozanne Drost toont hoe dat werkt voor Lay’s chips die in Veurne worden gemaakt.

Duurzame landbouwpraktijken

Chips beginnen met aardappelen. Die groeien voor Lay’s zo dicht mogelijk bij de fabriek in Veurne. “We voeren regeneratieve landbouwpraktijken in”, zegt Rozanne. “Denk aan slimmer waterverbruik, betere bodemkwaliteit, meer biodiversiteit en kunstmest met een lagere voetafdruk. Zo worden onze aardappelen geteeld met meer zorg voor het milieu.”

De aardappelen zijn bijzonder: specifieke kenmerken maken ze beter geschikt voor chips. “Ik zeg bewust ‘onze’ aardappelen, want ze hebben alle eigenschappen die een goede chipsaardappel moet hebben: een lager suikergehalte, een hoog drogestofgehalte en een sterke weerbaarheid tegen het veranderende klimaat”, aldus Rozanne.

Van veld naar zakje gaat razendsnel. “Tijdens het rooiproces komen de aardappelen, die in de regio Veurne zelf worden geteeld, binnen twee uur aan in de fabriek. In minder dan een halfuur rollen ze in chipszakjes van de band.” Veurne produceert twee miljoen chipszakken per dag, waarvan België een belangrijke afnemer is. Het transport van veld naar fabriek gebeurt volledig op biobrandstoffen. “Daarmee besparen we jaarlijks 2.500 ton CO2.”

We voeren regeneratieve landbouwpraktijken in, zodat onze aardappelen met meer zorg voor het milieu worden geteeld.

Rozanne Drost
sustainability manager

Schonere productie

In de Veurnse fabriek wordt de komende jaren 200 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan een flink deel in verduurzaming. “Chips produceren vraagt vrij veel energie”, verduidelijkt Rozanne. “Tegen 2030 mikken we op een halvering van het aandeel fossiele brandstoffen, onder andere via warmtepompen en biogas.”

West-Vlaanderen kampt regelmatig met waterschaarste. PepsiCo zet zich in om dat probleem aan te pakken. “Tegen eind 2025 geven we het aangekochte water voor 100 procent terug aan de bodem”, zegt Rozanne. “We werken al een paar jaar met Natuurpunt en de Westkustpolder aan waterherstel via wateraanvulling. We hergebruiken ook het water dat vrijkomt tijdens het productieproces om ons verbruik te halveren.”

Van afval naar grondstof

Naast energieverbruik kijkt PepsiCo ook naar de impact van verpakkingen. Lay’s is verpakt in plastic zakken van monomateriaal dat nu al gerecycleerd wordt tot nieuw plastic. “Onze Chipszakken mogen bij het PMD-afval – iets wat veel mensen niet weten”, licht Rozanne toe. “Het dunne aluminiumlaagje vormt geen belemmering voor recyclage. We verbeteren de verpakkingen stapsgewijs en  tegelijk werken we samen met Fost Plus aan het optimaliseren van de bredere recyclage-infrastructuur.”

PepsiCo
©

PepsiCo

Smikkelen zonder schuldgevoel

Positieve keuzes richt zich rechtstreeks op de consument. “Chips blijft een genotsproduct, maar waar mogelijk maken we ze gezonder”, licht Rozanne toe. “Het zoutgehalte van onze Lay’s chips ligt 25 procent lager dan dat van vergelijkbare producten. We kiezen voor gezondere opties, mét behoud van de unieke Lay’s-smaak en -kwaliteit.”

Met de productie van Lay’s toont PepsiCo hoe het zijn duurzaamheidsstrategie in de praktijk zet. Van regeneratieve landbouw en duurzamer transport tot circulaire verpakkingen en gezondere receptuur – elke stap telt om de ecologische impact te verkleinen.