Bij de vakbonden werd natuurlijk fel gereageerd op de bekendmaking van het transformatieplan van Delhaize. Ook zij waren verrast door de omvang van het besparingsplan.

“Dit komt zeer zwaar aan”, zegt LBC-NVK-secretaris Veerle Verleyen op het VRT nieuws. “Wij kunnen deze plannen alleen maar schandalig noemen”. Ook Jan De Weghe van de socialistische vakbond BBTK noemt de plannen “totaal onverwacht” en “schandalig”.

De vakbonden zeggen dat Delhaize geen verlieslatend bedrijf is, en snappen dan ook niet waarom er zo’n ingrijpende besparingen worden doorgevoerd. “Er wordt nog steeds winst gemaakt, maar blijkbaar niet genoeg”, klinkt het.

De vakbonden berekenden bovendien dat de sluiting van 14 winkels maar goed is voor zo’n 900 jobs. Ook in andere vestigingen zullen er volgens hen dus banen verdwijnen. Veel werknemers in een vijftigtal Delhaize winkels (ook in niet-getroffen vestigingen) legden dan ook spontaan het werk neer. Dat was onder meer het geval in Dendermonde, Kortrijk, Luik en verschillende winkels in Brussel.

De actievoerders zijn ook niet bereid de voorgestelde loonsverlaging, die ze “sociale dumping” noemen, te aanvaarden. “De klant lok je niet terug met een verlaging van loon- en arbeidsvoorwaarden, met minder gemotiveerd personeel en lege rekken”, zegt Veerle Verleyen op het VRT nieuws.

Ook het feit dat Pierre-Olivier Beckers enkele maanden terug met een gouden handdruk van 7,6 miljoen euro kon vertrekken, maar dat het personeel nu moet inleveren is de vakbonden een doorn in het oog.