De vakbonden hebben de bijzondere ondernemingsraad van woensdag 18 juni bij Delhaize al na 20 minuten verlaten. Vooral de afwezigheid van CEO Denis Knoops was hen een doorn in het oog.

De uren voor de bijzondere ondernemingsraad (die gepland was om 13u00), werd al actie gevoerd voor de zetel van Delhaize in Molenbeek, waar de ondernemingsraad plaatsvond. Enkele tientallen werknemers en vakbondsleden protesteerden met opschriften als “we zijn allemaal Delhaiziens in solden”, een verwijzing naar de ongelukkige uitspraak van Denis Knoops dat de werkwilligen in de winkel van La Louvière echte Delhaiziens waren. Opvallend was dat er ook enkele werknemers van Albert Heijn aanwezig waren om hun concullega’s te steunen. “De malaise bij Delhaize haalt de hele distributiesector naar beneden”, klonk het.

De vakbonden wouden aanvankelijk de ondernemingsraad boycotten, maar gingen uiteindelijk toch met de directie aan tafel zitten. Ze wouden echter niet luisteren naar de directie. Vooral de afwezigheid van Knoops (CEO Delhaize België) viel slecht, en noemden de vakonden “schandalig”. De bonden maakten enkel hun vragen over aan de directie, en vertrokken. Rond 13u20 was de uitzonderlijke ondernemingsraad daarmee al afgelopen. Woensdag 25 juni is een nieuwe ondernemingsraad gepland, en de vakbonden eisen dat Knoops dan wel aanwezig is.

Onderhandelen na de zomerVerder willen de vakbonden dat de onderhandelingen met de directie pas na de zomer plaatsvinden. Tijdens de vakantiemaanden zou het voor hen te moeilijk zijn om hun achterban te informeren en te mobiliseren, omdat een groot deel dan een reis gepland heeft.

Lees meer over de herstructurering bij Delhaize: