De Belgische, Franse en Luxemburgse vakbonden van Camaïeu dreigen met acties. Ze beschuldigen CEO Joannes Soënen ervan het faillissement zelf georganiseerd te hebben en verzetten zich tegen een mogelijke overname door het huidige management. 

Onrust bij Camaïeu. De vakbonden in België, Luxemburg en Frankrijk zijn hun vertrouwen in CEO en hoofdaandeelhouder Joannes Soënen kwijt. Ze beschuldigen hem ervan het faillissement van de Belgische, Luxemburgse en Zwitserse winkels zelf te hebben georganiseerd. “Het is onze diepe overtuiging dat onze huidige Voorzitter, Joannes Soënen, de curatele van het bedrijf in Frankrijk wenste om zijn eigen bedrijf goedkoper te kunnen recupereren door zijn schuld af te lossen”, reageert het transnationaal intersyndicaal verbond dat bestaat uit 2 Belgische, 3 Franse en 1 Luxemburgse vakbond. “Wij zijn ervan overtuigd dat alles in maart al georganiseerd was. Het bewijs hiervan wordt geleverd door de mailwisseling tussen de Voorzitter en de financieel directeur, die gevraagd heeft om de rekeningen van de internationale filialen in België, Zwitserland en Luxemburg over te hevelen.“ Volgens de vakbonden verkoos de voorzitter het faillissement boven een onderhandeld sociaal plan. Daardoor dreigt de vergoeding van de werknemers niet volledig uitbetaald te worden. 

“Als er niks gebeurd, gaan wij over tot acties”

Het transnationaal intersyndicaal verbond is niet te spreken over de huidige situatie en eist dan ook dat het directiecomité en het huidige management niet de toekomstige overnemers van het bedrijf worden. Daarnaast willen ze een gerechtelijke onderzoek naar dit “georganiseerde faillissement” en roepen ze overheden op om zoveel mogelijk banen te redden. 

“Laat één ding duidelijk zijn: als er niets wordt gedaan en het overnamebod dat in aanmerking wordt genomen dat van de huidige aandeelhouder is, of als er geen echt onderzoek wordt gevoerd, dan zullen wij vakbondsacties organiseren in alle vertegenwoordigde landen. Wij zullen niet werkeloos toekijken hoe een dergelijke kunstgreep duizenden bedienden en hun gezinnen in gevaar brengt”, besluiten de vakbonden