In Pandora Papers, het internationaal onderzoek naar vergaande belastingontwijking door rijke families en bedrijven, duiken ook de namen van bekende retailers op: die van Ronald de Waal, bekend van kledingketen WE Fashion en gedelegeerd bestuurder van WE Belgium, en de Franse familie Bouriez, oprichter van supermarkt Cora.

Pandora Papers is een internationaal onderzoek van het journalistencollectief ICIJ naar vergaande belastingontwijking door bedrijven en rijke families wereldwijd op basis van gelekte documenten. Naast onder meer Tony Blair, enkele Antwerpse diamantairs en meerdere families achter het Belgische chemiebedrijf Solvay duiken ook twee bekende retailnamen op. De eerste is die van Ronald de Waal bekend van kledingketen WE Fashion en gedelegeerd bestuurder van WE Belgium. De Nederlander woont in Wijnegem, bij Antwerpen. Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlands-Belgische ondernemer tot minstens 2017 eigenaar was van Tarbat Investments Limited op de Britse Maagdeneilanden, opgericht met het doel een plezierjacht te bezitten. Daarnaast had het ook een jacht, de Velsheda, waarmee Ronald de Waal deelnam aan races. De waarde van de eigendommen van Tarbat Investments Ltd werd vier jaar geleden geschat op 34,4 miljoen pond.

De tweede bekende retailnaam is die van de Franse familie Bouriez, oprichter van onder meer supermarktketen Cora. Een aantal leden van de familie wonen in België. Philippe Bouriez (1933‑2014) was 35 jaar lang ceo van de groep Louis Delhaize, die internationaal actief is maar zijn hoofdzetel in Charleroi heeft. Uit de gelekte documenten van de Pandora Papers dat Philippe Bouriez oprichter van een trust in Nieuw-Zeeland, die in 2011 in het leven werd geroepen om ‘de activa in stand te houden en te verbeteren voor de toekomstige opvolging’. In 2012 had de trust bezittingen voor ongeveer 50 miljoen euro, een jaar later voor meer dan drie keer zoveel. De trust bezit aandelen van het Nederlandse NMKW, dat op zijn beurt het Belgische Galimmo Real Estate bezit – de vastgoedpijler van de groep Louis Delhaize. Na het overlijden van Philippe Bouriez in 2014 ontvingen zijn kinderen geld uit de trust. Zijn broer Jacques zette in 2012 de Ransart Trust op in Nieuw-Zeeland. Tot 2016 was hij ook begunstigde van een andere trust in Nieuw-Zeeland, de Gosselies Trust, opgericht door zijn echtgenote in 2012. Pandora Papers is een onderzoek van een internationaal collectief van onderzoeksjournalisten, waar in België journalisten van De Tijd, Knack en Le Soir aan meewerkten. Zij vroegen de betrokkenen om een reactie, maar kregen die niet.