De meeste tuincentra en doe-het-zelfzaken openen zaterdag hun deuren. Daarom worden de winkels volop uitgerust met de nodige voorzieningen om het personeel en de klanten te beschermen. Hoewel ze hopen dat een overrompeling vermeden wordt, zijn de twee sectoren er gerust in: "We zijn voorbereid".

Gisteren bij persconferentie van premier Sophie Wilmès over de verlenging van de lockdownmaatregelen, ontstond er de nodige verwarring over de exacte openingsdatum van doe-het-zelfzaken en tuincentra. Iets wat tot op vandaag nog niet duidelijk is. Uit een rondvraag van Gondola blijkt dat de meeste tuincentra en doe-het-zelfzaken al deze zaterdag openen. Dat is onder meer het geval bij Brico, Hubo, Menouquin, Famiflora en Tropiflora. Al kunnen we pas zaterdag met zekerheid zeggen dat alle tuincentra en doe-het-zelfzaken ook effectief zijn opengegaan. Volgens de vakbond CNE zijn er bij de doe-het-zelfzaken immers nog discussies met de vakbonden die eisen dat er maximale veiligheidsmaatregelen worden genomen. Bij tuincentra zouden er daarentegen geen problemen zijn, zo bevestigt Dirk Ballekens, directeur van de Belgische Tuincentra Vereniging (BTV/ABJ). De sector was volgens hem voorbereid en alle leden hebben ook een ‘corona garden security’ protocol moeten onderteken, waarbij ze garanderen dat ze de maatregelen zullen respecteren en toepassen. BTV benadrukt trouwens dat gezien de grootte van de tuincentra het gemakkelijker is om de social distancing-regels te respecteren dan bijvoorbeeld in kleine voedingswinkels en er bovendien ook minder personeel actief is.

Tuincentra en doe-het-zelfzaken mogen dan wel groen licht gekregen hebben van de overheid, maar zijn ze ook voorbereid op zo’n snelle opening? Als het van Brico afhangt wel. “We zijn volop bezig met de voorbereidingen. Zo gaan we deze namiddag bijvoorbeeld ons personeel contacteren. We zullen zaterdag mensen die op vrijwillige basis willen werken inzetten. Mensen die zich ziek voelen of die niet willen komen werken, kunnen thuis blijven. Morgen start dan de voorbereiding in de winkels zodat we zaterdag kunnen openen”, vertelt Patrick Vandenbogaerde, CEO bij Brico België, aan Gondola, terwijl hij er nog aan toevoegt dat het opvolgen van de social distancing-regels in de winkel geen probleem zal zijn.

Veiligheidsmaatregelen

Maar welke maatregelen nemen de winkels nu concreet om hun klanten en personeel zoveel mogelijk te beschermen? “Wij passen vooral de regels toe die de overheid en de veiligheidsraad hebben opgelegd. Zo zullen we bijvoorbeeld controleren dat de afstandsregels gerespecteerd worden, installeren we plexiwanden en wachtstrepen aan de kassa, zullen de winkelkarren na gebruik telkens ontsmet worden en laten we bijvoorbeeld ook maar een maximum aantal klanten toe", verklaart Fabien Sobiecki, marketingmanager bij Famiflora. “Onze winkels zijn gemiddeld 25.000m2 groot. Wij hebben beslist om voortaan enkel nog maar 1 klant per 50 m2 toe te laten, ofwel maximaal 500 klanten per winkel. En daar zullen we strikt op toezien dat dat aantal gerespecteerd wordt. Daarnaast gaan we op onze website en via een mailing onze klanten oproepen om alleen te komen winkelen.”

Ook Brico van zijn kant past de maatregelen van de veiligheidsraad toe, al kreeg het bedrijf zelf geen extra informatie over mogelijke maatregelen die moeten worden toegepast. “Qua veiligheidsmaatregelen zijn we goed voorbereid. Zo houden we ons aan de voorgeschreven maatregelen die ook al in de voeding gehanteerd worden en krijgt ons personeel bovendien ook mondmaskers, handgel, maar bijvoorbeeld ook plexiglasmaskers voor medewerkers met een baard. Die veiligheidsmaatregelen hadden we trouwens al voor ze officieel bij de voedingswinkels werden ingevoerd. We willen ons personeel immers volop beschermen, dat is voor ons erg belangrijk”, verduidelijkt Patrick Vandenbogaerde.

Eigen personeel

Of het zaterdag tot een overrompeling in de winkels zal komen, is voorlopig nog afwachten. Toch kiezen beide ketens er bewust voor om enkel hun vast personeel in te zetten. “We doen beroep op ons eigen personeel dat op vrijwillige basis mag komen werken en gaan dus geen extra interimkrachten of jobstudenten inzetten. Zeker omdat we op dit moment ook geen zotte kosten willen doen. Mochten we echt te weinig personeel hebben, dan kunnen we nog altijd onze medewerkers uit de centrale inzetten in de winkels. Of anders sluiten we eventueel tijdelijk enkele winkels”, vervolgt de general manager bij Brico België.

Bij Famiflora hopen ze bovendien dat een overrompeling vermeden wordt. Op die manier is het niet erg dat sommige medewerkers niet aanwezig zijn en kan het werk nog altijd goed worden opgevangen. Al benadrukken de ketens wel dat ze er goeie hoop in hebben dat alles vlot zal verlopen. “Bij onze winkels in Nederland zijn onze veiligheidsmaatregelen al van toepassing. En daar zien we dat de regels goed gerespecteerd worden en dat mensen erg begripvol zijn voor de situatie. Ik denk dus ook dat het in België wel vlot zal verlopen”, besluit Patrick Vandenbogaerde.