AB InBev overweegt naar het Verenigd koninkrijk te verhuizen als de bierbrouwer de overnamedeal met SABMiller bezegelt. Dat schrijft The Telegraph. Volgens de krant zou de biergigant zo willen voorkomen dat de voornaamste aandeelhouders van SABMiller zich blauw betalen aan belastingen.

Vorige week lekte het nieuws dat AB InBev van plan is om SABMiller over te nemen. AB Inbev is gevestigd in Leuven en dat zou wel eens een probleem kunnen zijn voor de voornaamste aandeelhouders van SABMiller. In België moeten buitenlandse investeerders namelijk zowel bij ons als in hun thuisland belastingen betalen op dividenden.

De grootste aandeelhouder van SABMiller, het Amerikaanse tabaksbedrijf Altria (27 procent), en de tweede grootste aandeelhouder, Santo Dominigo, spelen dan ook een belangrijke rol in de onderhandelingen. Zij willen bij een overname een uitbetaling in aandelen in plaats van geld om deze extra belastingen te ontlopen. Maar eens de dividenden worden uitbetaald zouden zij deze heffing wel moeten neertellen. Zij zijn dan ook vragende partij voor een verhuis van het hoofdkwartier naar het Verenigd Koninkrijk.

Toch is het onwaarschijnlijk dat AB InBev volledig zou verhuizen naar Groot-Brittanië. Volgens The Telegraph zouden bronnen binnen het bedrijf bevestigen dat de bierbrouwer zich hiervoor te sterk verbonden voelen met ons land. Zo gaat de band met één van de drie Belgische families, die samen zo'n dertig procent van de aandelen in handen hebben, terug tot de oprichting van het bedrijf in de 14de eeuw. Volgens de Britse beurswetgeving heeft AB InBev nog tot 14 oktober om te beslissen over een eventuele (gedeeltelijke) verhuis naar de andere kant van het Kanaal.