Voedingsbedrijf Ter Beke heeft 90% van de aandelen van KK Fine Foods overgenomen, een Britse producent van diepvriesmaaltijden. Daarmee krijgt Ter Beke vaste voet aan de grond in de grootste afzetmarkt voor bereide maaltijden in Europa.

Amper twee weken nadat Ter Beke bekend maakte dat het de vleeswarendivisie van het Nederlandse Zwanenberg gaat overnemen, pakt het voedingsbedrijf uit Waarschoot met alweer met een nieuwe overname. Dit keer gaat het om een versterking van de bereide maaltijden-divisie van het bedrijf (bekend van o.a. de Come a Casa-lasagnes), met de overname van het Britse KK Fine Foods.

KK Fine Foods produceert en verdeelt vers klaargemaakte maaltijden die diepgevroren aangeboden worden in de foodservice en de retailmarkt. Met een omzet van 39,3 miljoen euro (36,2 miljoen pond) in 2016, is de firma een belangrijke speler in de markt van de bereide maaltijden. “Ze heeft een stevige positie in het Verenigd Koninkrijk, en legt jaarlijks dubbele groeicijfers voor”, klinkt het bij Ter Beke.

Hoeveel Ter Beke voor de overname betaalt, wordt niet bekend gemaakt. Maar het bedrijf spreekt van een “marktconforme waardering”. Met deze overname krijgt Ter Beke vaste voet aan de grond in het Verenigd Koninkrijk, de grootste afzetmarkt voor bereide maaltijden in Europa. 

Volgens Dirk Goeminne, CEO van Ter Beke, is de overname van groot strategisch belang. “Het biedt absoluut mogelijkheden om de ontwikkeling van KK Fine Foods kracht bij te zetten door hun producten aan te bieden op het Europees continent en vice versa. Het productgamma is deels complementair. De belangrijkste producten zijn lasagne en pastamaaltijden, en dat sluit mooi aan bij het huidig kernassortiment van Ter Beke. Foodservice is voor Ter Beke een verder te ontginnen terrein, en biedt een perfecte kans om ons als groep hierin ook te ontwikkelen.” 

 

Hoewel Ter Beke 90% van de aandelen overneemt, zal KK Fine Foods autonoom blijven opereren. “Bij KK Fine Foods ontmoette ik gepassioneerde ontwikkelaars en mocht hun creaties proeven. Deze passie voor voeding is uitzonderlijk en moeten we koesteren. Daarom kiezen we bewust om KK Fine Foods zelfstandig verder te laten opereren”, zegt Dirk Goeminne, CEO van Ter Beke. Huidig Managing Director Samir Edwards, tevens de zoon van huidig CEO en oprichtster Leyla Edwards, zal na de overname dan ook aanblijven. 

 

Twee maanden geleden verwierf Ter Beke ook al de volledige controle over Stefano Toselli SAS en Pasta Food Company om zich te versterken in zijn lasagnes. “De ambitie om marktleider te worden met lasagnes binnen het Europese landschap werd hiermee afgevinkt”, klinkt het. Inclusief de overnames is Ter Beke goed voor een jaaromzet van 670 miljoen euro, waarmee het zich naar eigen zeggen zonder schroom naast de grote voedingsconcerns van vandaag kan scharen.