De concentratiebeweging in de logistiek van verse voedingsproducten in België zet zich onverminderd door. TDL Group uit Lummen neemt de meeste logistieke en nationale transportactiviteiten in België over van de Nederlandse groep Bakker Logistiek. De overname kadert in een strategische alliantie: Bakker zal vanaf 1 maart de distributie in Nederland verzorgen voor TDL Fresh Logistics.

Bakker Logistiek was nochtans niet zo lang in België aanwezig. De Nederlandse groep – in eigen land een speler van formaat in de verslogistiek – nam in 2014 een groot deel van de transportactiviteiten van Univeg over. Die verkocht zijn transportdochter European Fresh Transport (EFT) aan Bakker. Deze verhuisde begin 2015 van Sint-Katelijne- Waver naar een temperatuur gecontroleerd magazijn voor voedingsmiddelen van 35.000 m² in Willebroek.

Beide operaties – de aankoop van transportcapaciteit en de oprichting van een magazijn voor koellogistiek – moesten een samenwerking mogelijk maken met een belangrijk Belgisch bedrijf. Dat contract kwam er uiteindelijk niet, zodat Bakker Logistiek in België over een overgedimensioneerd apparaat beschikte. In een marktomgeving waar een optimale capaciteitsbenutting en schaalgrootte van primordiaal belang zijn, zoals in de verslogistiek, is dat economisch onhoudbaar.

Schaalgrootte

Zoals Gondola eerder aanhaalde is de jongste jaren, uitgerekend wegens die marktomstandigheden, in België een concentratiebeweging aan de gang in de logistiek van de verse producten en de FMCG. Zo nam Distrilog vorig jaar Colfridis (Disor/Frisor) over. Eerder werden ook bijvoorbeeld Eurobrokers door Nedcargo Logistics gekocht, JAVA Foodservice en Freshtrans door Sligro Food Group en de fresh-activiteiten van XPO (ex-Norbert Dentressangle) door TDL Group.

TDL Fresh Logistics

Die laatste neemt nu dus ook de activiteiten in België van Bakker Logistiek over (uitgezonderd een niche-activiteit in het Luikse). Deze vertegenwoordigen een omzet van ca. 12 miljoen euro. Met deze overname versterkt TDL Group haar positie in het centrum van België. De afdeling TDL Fresh Logistics had al vestigingen in Lummen en Houthalen, in Doornik (na de overname van Cardon Logistique) en in Kallo (na die van de ‘Fresh’-activiteiten van XPO Logistics in Kallo in 2015. Nu komt er dus een grote basis bij in Willebroek, in het hart van de ‘Gouden Driehoek’ Brussel-Antwerpen- Gent.

 

European Food Network

Bakker Logistiek trekt zich dus terug uit België, waar het Nederlandse bedrijf de vertegenwoordiger was van het samenwerkingsverband European Food Network. Die taak zal nu vermoedelijk overgenomen worden door TDL Logistics. Bakker Logistiek, van haar kant, zal vanaf 1 maart de distributie in Nederland verzorgen voor TDL Fresh.

Het European Food Network, waarin het Duitse Dachser Food Logistics een belangrijke speler is, verzorgt finmazige distributie in een 18-tal landen.