Winkelketen Switch zal niet langer als Apple reseller door het leven gaan, maar wordt omgevormd tot Hubside.Store. Dat meldt De Standaard. De overgang zal naar verwachting 150 banen opleveren, aldus de directie.

Indexia, dat sinds 2020 eigenaar is van Switch, heeft in een bericht dat De Standaard kon inkijken gemeld dat de 21 Switch-winkels zullen worden omgevormd tot Hubside.Stores, een andere dochteronderneming van de Franse groep. Volgens de CEO van Indexia, Sadri Fegaier, zou dat 150 nieuwe jobs moeten opleveren. Hubside.Store, dat bijna twee jaar geleden werd opgericht, is gespecialiseerd in de verkoop van nieuwe en refurbished multimediaproducten, en verschillende aanverwante diensten (reparatie, verhuur, verzekering, enzovoort.). Het bedrijf is al aanwezig in Frankrijk, Spanje en Portugal, en België (Louvain-La-Neuve, Doornik, Woluwe en Brussel centrum). In totaal heeft het een honderdtal verkooppunten, maar dat aantal wil het bedrijf tegen eind 2023 opkrikken tot 500. Bovendien wil het bedrijf zich ook in Duitsland en Italië vestigen.

Een gedwongen beslissing?

Volgens Sadri Fegaier maakt de transformatie van Switch naar Hubside.Store deel uit van een strategische verandering om in te spelen op de opkomst van de circulaire economie. Maar volgens bronnen uit De Standard, had de CEO mogelijk geen keuze. Indexia, voorheen bekend onder de naam Sfam, werd in het verleden in Frankrijk geconfronteerd met talrijke klachten over haar schade- en diefstalverzekeringen die het verkocht voor gsm’s en laptop bij onder meer Fnac. Soortgelijke klachten zijn ook in België tegen de groep ingediend, in die mate zelfs dat de financiële toezichthouder (FSMA) Switch uiteindelijk heeft verboden om in ons land nog andere verzekeringsproducten aan te bieden. Volgens vakbondsbronnen zijn het deze problemen die er uiteindelijk toe hebben geleid dat Switch zijn status als Apple reseller heeft verloren. Volgens MacGeneration zou Apple diep teleurgesteld zijn geweest in de manier waarop Switch zijn klanten heeft misleid en daarom heeft het besloten hun relatie te beëindigen. Door de Switch-winkels om te vormen tot Hubside.Store zouden de 21 betrokken verkooppunten opnieuw verzekeringsproducten kunnen verkopen.