Tegenwoordig hebben we bij Gondola bijna een sociale weerrubriek nodig, met waarschuwingen voor hoge druk of donderslagen, die verslag doet van elke werkonderbreking in de logistieke centra van Zellik of in de winkels.

Is dat echt nodig, als we eenmaal de hypothese van een langdurig conflict hebben aanvaard? Het verslag van vandaag zou hoe dan ook niet goed zijn. In het noorden zijn de vooruitzichten echter rooskleuriger dan in het zuiden van het land: 63 van de 66 geïntegreerde Delhaize-winkels die vandaag zijn geopend, zijn Vlaams. Met uitzondering van 3 Waalse winkels zijn alle verkooppunten in het zuiden van het land en in Brussel gesloten. Dit is wat we noemen een zeer contrastrijk klimaat.

Voor wie denkt dat de storm bij Delhaize de storm bij Intermarché-by-Mestdagh heeft gesmoord, volgt hier een ontkenning: 300 werknemers van Mestdagh en Delhaize voerden deze donderdag een gezamenlijke actie voor de hoofdzetel van Mestdagh met het oog op de buitengewone ondernemingsraad die om 10u30 gepland is, onder het motto "Mestdagh - Delhaize, zelfde strijd". En nu bemoeit de politiek zich ermee, met een wetsvoorstel van de PS, dat haar eerder in staat zal stellen haar positie tegenover de kiezers te bevestigen dan een meerderheid in het parlement te behalen.

Wat is de uitkomst van deze crisis, en wanneer?  We durven geen prognose te maken: in dit nieuws, net als in het weer, hebben voorspellingen geen andere horizon dan de korte termijn. Over het lot en de omstandigheden van de werknemers van de betrokken winkels zou een dialoog en oplossingen mogelijk zijn, afhankelijk van de soliditeit van de geboden garanties inzake onderhoud. Op het principe zelf van het onafhankelijke handelsmodel is dit uitgesloten. Nee, wat de SP ook zegt, de werknemers van franchisewinkels met minder dan 50 werknemers worden niet vertegenwoordigd door een vakbondsafvaardiging. Naast het lot van de betrokken werknemers bij Delhaize en Mestdagh, dat door constructieve onderhandelingen zou kunnen worden bezegeld, staat de kwestie van de rol die de vakbonden in een groot deel van de Belgische handel nog te spelen hebben, op het spel. Dit helpt niet om de storm op afstand te houden ... .