Ondanks de crisis in de boekensector kan Standaard Boekhandel een groei van 3% optekenen. Dat heeft de marktleider niet enkel te danken aan de traditionele boekenverkoop, maar ook aan een uitbreiding van het gamma naar cd’s en papierwaren. Dat schrijft zakenkrant De Tijd.

Het gaat niet goed met de boekensector: de verkoop zit in een dalende lijn, en steeds meer winkels moeten hun deuren sluiten. Onlangs nog werd het einde van Polare en ECI ingeluid. Standaard Boekhandel lijkt echter stand te houden. “Ondanks de crisis in het vak hebben we in 2013 onze omzet zien stijgen tot net geen 200 miljoen euro. Dat is een beperkte groei van zo'n 3%”, zegt CEO Geert Schotte in De Tijd.

De boekenketen wil nu verder groeien door het assortiment uit te breiden. Zo heeft Standaard een “succesvolle test” achter de rug met papierwaren zoals enveloppes, inktpatronen en pennengoed. Ook de verkoop van dvd's, kranten en tijdschriften en cadeaubonnen zouden het goed doen. Maar wat nog beter werkt, is de verkoop van cd’s, zegt Schotte. "We zijn pas eind 2013 begonnen. Maar nu al blijkt dat het cd-budget voor 2014 volledig achterhaald is. Het zal twee of drie keer meer zijn."

Hoewel de cd-markt krimpend is, zijn mensen met de sluiting van Free Record Shop op zoek naar alternatieve verkooppunten volgens de CEO. Standaard Boekhandel wil daarom een klein assortiment top cd’s verkopen.