Na de stakingsoproep van de vakbonden van gisteren zijn werknemers van een aantal distributiecentra en depots van grote supermarktketens woensdag in staking gegaan. Tot de getroffen ketens behoren Aldi, Delhaize en Colruyt.

Volgens de nationaal secretaris van de christelijke vakbond ACV Food and Services, Steve Rosseel, werd de stakingsoproep van het gemeenschappelijk vakbondsfront voor de voedingssector woensdag goed opgevolgd, zo verzekerde hij het agentschap Belga. Volgens het ACV is er actie gevoerd in de Aldi-distributiecentra in Heusden-Zolder, Turnhout, Zemst, Roeselare en Villeroux. Maar volgens de woordvoerder van de retailer, Dieter Snoeck, is er alleen gestaakt in de distributiecentra van Zemst en Roeselare, terwijl de leveringen en bevoorrading normaal verlopen in Erpe-Mere, Gembloux, Vaux-sur-Sûre, Turnhout en Heusden-Zolder, zo verzekerde hij de VRT. Bij Colruyt zijn er blokkades in verschillende depots. "Colruyt Group wordt vandaag/woensdag verstoord door stakingsacties in de distributiecentra Ghislenghien, Ollignies en Dassenveld in Hal. Ook het distributiecentrum Okay in Lot is geblokkeerd", vertelt woordvoerster Paulien Kurris aan de Vlaamse openbare omroep.

"We willen €250 voor iedereen”

Bij Delhaize tenslotte staakten veel arbeiders in het distributiecentrum van Zellik, waardoor er geen blokkades nodig waren, vertelde Steve Rosseel aan Belga. In het depot van Ninove staken de arbeiders ook, er zijn personeelsvergaderingen gehouden en er worden folders uitgedeeld. Woordvoerder Roel Dekelver bevestigde aan de VRT dat er geen blokkades waren in de depots, maar dat het aantal werknemers op het werk 30% lager lag dan op een normale dag. Ter herinnering: het gemeenschappelijk front van de voedingsvakbonden van de arbeiders vindt de koopkrachtpremie die de werkgevers momenteel voorstellen in het kader van de sectorale onderhandelingen "onvoldoende". Dinsdag riepen de vakbonden daarom de werknemers van paritair comité 119 op om op woensdag 15 november en volgende week woensdag (22 november) te gaan staken. "We willen 250 euro voor iedereen en de mogelijkheid om hogere bedragen te bedingen in bedrijven die het goed doen", benadrukte Steve Rosseel vanochtend nogmaals in het Radio 1 programma 'De ochtend'. Volgens vakbondsbronnen zou het huidige voorstel van de werkgevers neerkomen op minder dan 150 euro voor de meeste werknemers. Comeos, de federatie van de detailhandel, vindt de acties van woensdag "voorbarig" en wijst erop dat de sectorale onderhandelingen nog steeds aan de gang zijn, met twee vergaderingen in de komende dagen.