De Makro-winkels van Machelen, Sint-Pieters-Leeuw en Eke blijven vrijdag dicht door een stakingsactie, laten directie en vakbonden weten.

Sinds enkele weken neemt de spanning en de onrust toe bij het personeel van Marko. De aanleiding is de beslissing van de directie om niet langer een beroep te doen op externe medewerkers. De onrust nam donderdag toe nadat een besparingsplan voorgelegd werd aan het personeel. Daarbij worden tussen 100 en 200 tijdelijke contracten voor het komende jaar niet verlengd. In Machelen ging de winkel donderdag al dicht om te protesteren tegen die beslissing. Vrijdag volgden twee andere winkels. Vincent Nolf, ceo van Makro, zegt dat de directie met deze beslissing de tewerkstelling van de vaste contracten wil veilig stellen. 

"Personeel is het slachtoffer" 

Makro wil niet alleen besparen op personeel, maar ook veranderingen doorvoeren in de winkels, zoals het voorzien van 'zelfscanning' en de vereenvoudiging van de organisatiestructuur. De vakbonden hebben het over een plan dat zonder overleg opgelegd wordt. "De besparingen gebeuren volledig op de rug van het personeel. De verandering vn werkomstandigheden, uurroosters en taken gebeurde zonder sociaal overleg", aldus de vakbonden in een persbericht. "Er wordt ook een ontslag voorzien van een niet nader bepaald aantal vast tewerkgestelde mensen. We willen dat het plan stopgezet wordt en dat er overleg komt. Het personeel is het slachtoffer."