De dreiging was er, maar nu is het ook officieel bevestigd. Op dit moment vindt er een staking plaats in de Belgische Lidl-filialen. Hoeveel winkels er gesloten zijn, is onduidelijk. Vakbonden hebben het over 300 verkooppunten, terwijl de directie het dan weer op 35 filialen houdt.

De staking is gisteren uitgebroken in Ans, in de regio van Luik, maar heeft zich ondertussen verspreid over heel het Belgische grondgebied. Dat is alleszins wat de vakbonden ons laten geloven. Volgens hen zou ondertussen de helft van de Belgische winkels hun deuren deze namiddag gesloten hebben. Lidl beweert nochtans iets anders. “Volgens de laatste berichten gaat het om 35 winkels”, vertelt Julien Wathieu, woordvoerder van Lidl, ons.

Ter herinnering, afgelopen maand werd er al gestaakt in de Lidl van Oostkamp naar aanleiding van het ontslag van een medewerker die zou bezweken zijn onder de hoge werkdruk. Er volgde meteen overleg tussen de directie van Lidl en het LBC-NVK, al bleef die laatste daarbij op zijn honger zitten. Enkele dagen later besloot de vakbond dan ook om een stakingsaanzegging in te dienen. Ondertussen hebben de andere vakbonden zich aangesloten bij die beslissing. Daarbij benadrukte het BBTK dat het vernieuwde Lidl-gamma, waarbij de nieuwe winkels worden aangepast aan het nieuwe concept en het nieuwe assortiment, “gepaard gaat met een verhoogde werkdruk die de werknemers, die op het einde van hun krachten zijn, volledig uitput.”

Deze morgen hebben de directie van Lidl en de vakbonden zich opnieuw rond de onderhandelingstafel gezet, hoewel de deuren in de winkel in Ans gesloten bleven. “We hebben concrete voorstellen op tafel gelegd om de werkdruk van de werknemers te verlichten. Lidl wil onder meer de 'vliegende ploeg' uitbreiden. Die ploeg springt bij op momenten van onderbezetting in de filialen. Ook voor extra taken zoals een herinrichting van een rayon of het aankleden van een filiaal in een bepaald thema, wil Lidl in extra werkuren voorzien”, vertelt Isabelle Colbrandt, woordvoerster van Lidl aan De Standaard. 

Aangezien er geen akkoord bereikt werd tijdens het overleg, hebben andere Lidl-winkels ook beslist om hun deuren te sluiten. Daarbij zou het gaan om de helft van alle vestigingen als we de vakbonden mogen geloven, volgens Lidl gaat het slechts om 35 filialen. De retailer benadrukt dat het openstaat voor verder overleg. Daarom werd er ook al een nieuw overlegmoment gepland op 15 mei. Ondertussen zullen de vakbondsacties blijven doorgaan en zelfs nog verergeren. “De staking breidt zich uit en zal nog verergeren”, klinkt het bij het BBTK.