Joeri en Sven De Waele, twee mede-eigenaars en drijvende krachten achter speelgoedketen Fun, stappen op. De keten heeft het moeilijk door de opmars van e-commerce en discounters en was de jongste jaren verlieslatend. Vorig jaar zocht CEO Jean-Paul Descheemaeker al andere horizonten op.

Joeri en Sven De Waele zijn niet langer actief bij speelgoedketen Fun, waar ze vooral meewerkten aan de digitale poot en de herpositionering van het merk. “Ze hebben besloten verder te bouwen aan hun carrière in de digitale wereld”, zo klinkt het in een interne mail. “Fun bedankt hen voor de inzet en hun bijdrage over de afgelopen jaren."

De twee broers maakten sinds 2013 deel uit van het bedrijf dat in België 30 fysieke winkels heeft. Vijf jaar geleden bundelde Fun zijn krachten met Fundoo, een onlinespeler in vrijetijdsplezier die de twee broers uitbouwden. De ambitie was toen om Fun te laten uitgroeien tot een grote speler in de Belgische vrijetijdsmarkt, die online zou concurreren met Bol.com en Coolblue.

Die ambitie kon Fun niet helemaal waarmaken: het bedrijf zag zich genoodzaakt producten aan te bieden op Bol.com en Amazon, om zo meer online kopers te bereiken. Door de groeiende druk van online concurrenten en discounters had het bedrijf het de voorbije jaren ook moeilijk. Het maakte de jongste jaren verlies, al slaagde het er vorig jaar in die te beperken. De verwachting is dat het dit jaar terug winst maakt. In mei vorig jaar stapte toenmalig ceo Jean-Paul Descheemaeker op bij Fun. Hij werd opgevolgd door Tony Mettens, de vroegere topman van Maxi Toys. Mettens leidde sindsdien samen de broers De Waele en nieuwe CFO Philippe De Moor de organisatie.

Joeri De Waele benadrukt dat de verstandhouding met investeringsgroep Mitiska, dat Fun in handen heeft, optimaal is. "We zijn er trots op dat we de negatieve curve van het bedrijf hebben kunnen ombuigen. Onze ambitie als ondernemers en de strategische keuzes van het bedrijf liepen niet meer gelijk. Maar als Fun ons in de toekomst nog nodig heeft, dan staan we klaar om hen advies te geven".

De broers De Waele zijn naar eigen zeggen bezig met verschillende projecten. Het meest concrete ervan is Pharmapets, een online winkel voor dierenvoeding en -speelgoed. "We zien dat er veel dierenwinkels nog niet echt actief zijn op vlak van e-commerce", zegt Joeri De Waele. De winkel biedt ook producten aan via Bol.com en Amazon.