Het contrast tussen de situatie bij Delhaize en die bij DreamLand en Dreambaby (Colruyt Group) kan nauwelijks groter zijn. Enerzijds lijkt de impasse totaal. Anderzijds lijkt het overleg veelbelovend, meldt L'Echo.

Een eerste vergadering tussen de directie van Colruyt Group en de vakbonden vond donderdag plaats, de dag na de aankondiging van een herstructurering bij DreamLand en Dreambaby. Daarbij worden 192 banen worden bedreigd en riskeren zes winkels (1 DreamLand en 5 Dreambaby) te sluiten. Bovendien zal DreamLand tegen het einde van het jaar worden overgenomen door de speelgoedwinkelketen ToyChamp. Ondanks deze potentieel explosieve context vonden de eerste besprekingen plaats in een "kalm en eerder positief" klimaat, aldus vakbondsbronnen tegenover de krant L'Echo. Bovendien zou het aantal van 192 geschrapte banen kunnen worden verminderd door bepaalde jobs en interne sollicitaties om te buigen naar andere functies. In de komende weken zullen elke woensdagochtend nieuwe informatiebijeenkomsten worden georganiseerd en er is zelfs sprake dat het sociaal plan nog voor de zomervakantie zal worden afgerond.

Het is natuurlijk moeilijk om in deze "serene" besprekingen niet een schril contrast te zien met de spanningen die momenteel heersen bij Delhaize, waar de onderhandelingen tussen vakbonden en directie nog steeds in een impasse verkeren. Al moet worden toegegeven dat de omvang van de twee herstructureringsplannen sterk verschilt. Na een eerste mislukte vergadering van meer dan tien uur onder het toeziend oog van een sociaal bemiddelaar bij Delhaize is voor aanstaande zaterdag een tweede bemiddelingsvergadering gepland. "Ik kom net uit een gesprek met de sociale bemiddelaar. Hij meent dat alle partijen nog steeds voorstander zijn van een oplossing waar iedereen zich kan in vinden", zei minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) donderdag tijdens de plenaire vergadering van de Kamer. Het valt nog te bezien of de twee partijen deze keer de daad bij het woord zullen voegen.