De Nederlandse grossist Sligro neemt zijn Belgische sectorgenoot JAVA Foodservice over. Voor Sligro is dit vooral een verdere stap in expansie op de Belgische markt. Hoeveel het betaalt voor de overname is niet bekend. 

JAVA Foodservice is een top drie speler in de Belgische foodservicemarkt en richt zich specifiek op de marktsegmenten institutioneel, bedrijfscatering en een aantal hotelketens. Sligro Food Group heeft de ambitie met JAVA Foodservice de komende jaren verder te groeien in haar huidige marktsegmenten in België onder de naam JAVA Foodservice. Sligro Food Group zal zich zoals reeds aangekondigd, onder de naam Sligro, met bezorg- en zelfbedieningsactiviteiten gaan richten op de Belgische horecamarkt en het midden- en kleinbedrijf (in Vlaanderen KMO genaamd).

JAVA Foodservice zal tevens als shared service center gaan fungeren om de opstart van deze Sligro-activiteiten in België te ondersteunen. Daarbij valt onder andere te denken aan activiteiten als inkoop, personeelszaken, supply chain, ICT en financiën. JAVA Foodservice realiseerde in 2015 een omzet van  € 129 miljoen. Op fulltime basis zijn er 280 medewerkers werkzaam. Sligro Food Group verwacht dat de overname direct zal bijdragen aan de winst per aandeel.

 

Ambities op Belgische markt

Koen Slippens (CEO Sligro): “Met de overname van JAVA Foodservice zet Sligro Food Group een belangrijke stap in haar ambitie een toonaangevende speler te worden in de Belgische foodservice markt. Niet alleen is JAVA zelf een prachtig bedrijf met veel potentie, maar het zal ook de opstart voor de Sligro-formule in de Belgische markt ondersteunen. Meer kennis van de Belgische markt is voor een speler die extreme klantgerichtheid hoog in het vaandel heeft staan natuurlijk zeer welkom.”

 

"Optimale scenario" 

Ook Wim Claes (CEO JAVA Foodservice en The JAVA Coffee Company) is verheugd: “De familie Claes heeft goed nagedacht over de toekomst van het JAVA Foodservice bedrijf, hoe die veilig te stellen, en hoe tot verdere groei te komen. Dit tegen een achtergrond van wijzigende klantenprofielen en verregaande centralisering. De overtuiging groeide dat het optimale scenario om de marktpositie te bestendigen en verder te versterken, en  daarmee ook de werkgelegenheid van de medewerkers, bestond uit enerzijds overdracht van de activiteiten van JAVA Foodservice aan Sligro Food Group en anderzijds behoud en verder uitbouwen van The JAVA Coffee Company, onder familiale leiding, dit in professioneel  partnership met JAVA Foodservice en Sligro Food Group in Nederland. Tegelijk gaat de familie met volle energie de nieuwe uitdaging aan: het  verder uitbouwen van The JAVA Coffee Company tot dé referentie in de Belgische koffiemarkt, en het ontwikkelen van nieuwe markten, producten en concepten.“

Het management van JAVA Foodservice blijft aan en daarmee krijgen Erik Veyt en Chris Teugels als hoofddirectie de dagelijkse leiding over het bedrijf. Wim Claes, die JAVA Foodservice leidde, zal de komende maanden zijn werkzaamheden aan hen overdragen en zich vanaf 1 juli volledig gaan richten op de koffieactiviteiten van The JAVA Coffee Company.