De bevoorrading van de supermarkten in verse groenten wordt nog steeds bemoeilijkt door de overstromingen die een groot deel van de gewassen in het zuiden van Spanje hebben vernietigd. Ook in Italië verslechtert het weer. Er is een schaarste aan verschillende soorten groente, maar nog geen tekort. Wel leidt de situatie tot prijsstijgingen.

Kort voor kerst zorgde ernstig noodweer voor veel problemen, overstromingen, uit de oevers getreden rivieren, blank staande dorpen en velden in de provincies Alicante, Valencia, Castellón, Murcia, Almería, Granada en Teruel. Hierdoor werd een groot deel van de productie van bladgewassen verloren en konden veel groente en fruit niet geoogst worden. Sindsdien blijft het weer in Spanje slecht en worden in veel delen van het land nu ook vriestemperaturen genoteerd, zodat de problemen aanhouden. Vooral de aanvoer van sla, selder en broccoli blijkt moeilijk, maar ook die van spinazie, bloemkool, courgettes en dergelijke.

Nog geen tekort

Volgens Geert Indigne, marketing manager van Univeg België, zijn er aanvoerproblemen voor zeer veel producten die buiten worden geteeld. “Ook in Italië, dat een alternatieve bron is voor de producten uit Spanje, was het weer slecht. Daardoor is het nog steeds moeilijk aan verschillende soorten groenten te geraken, en dan vooral van goede kwaliteit. Ook zijn ze minder lang houdbaar”, zei hij aan Gondola.

Afhankelijk van het weer in het zuiden van Europa zijn er sommige dagen 30% minder producten op de markt, maar volgens hem kan men nog niet spreken van een tekort. “Wij geraken er nog aan en zoeken naar alternatieven, zodat we nog voldoende kunnen aanleveren. Maar de prijzen zijn wel aan het stijgen”, aldus Indigne.

“Wij volgen de situatie op de voet en hopen dat het weer verbetert. De weersvoorspelling voor Italië is echter niet goed. Men vreest dat het daar de komende dagen gaat sneeuwen, wat voor de aanvoer slecht nieuws is”, aldus de woordvoerder van Univeg België tot slot.