Het Mechelse e-fulfimentbedrijf ShopWeDo heeft zopas zijn verzenddienst Sendr aan zijn concurrent MyParcel verkocht. Hiermee willen de oprichters en zaakvoerders van het e-commerce logistiek bedrijf, Kenny Van Paesschen en Veronique Bogaerts, zich beter concentreren op hun core business.

“Sendr was twee jaar geleden begonnen als een spin-off van ShopWeDo om webwinkels te helpen aan interessantere verzendtarieven en diensten zoals het uitprinten van etiketten. Dit verzendplatform kende een grotere groei dan verwacht, zodat het steeds aandacht opeiste. Wij willen meer focussen op de ontwikkeling van onze e-fulfilment activiteit en hebben daarom ons klantenbestand – inmiddels 1.700 actieve bedrijven – verkocht aan MyParcel. In de toekomst zullen wij met dat bedrijf verder samenwerken”, zegt Kenny Van Paesschen.

ShopWeDo investeerde vorig jaar 2 miljoen euro in een nieuw logistiek gebouw in Mechelen en dit jaar wordt nog een 0,5 miljoen euro geïnvesteerd in magazijnautomatisatie en een nieuwe verpakkingsinstallatie. “Die zal de verwerkingscapaciteit per persoon verdriedubbelen - het verpakken is arbeidsintensief – en zal dozen ‘on demand’ kunnen maken, zodat de pakjes minder lucht bevatten”, zegt Van Paesschen.

MyParcel

MyParcel, dat eigendom is van PostNL, is één van de snelst groeiende verzendplatformen in de Benelux. Het is actief in België en Nederland en wordt naar eigen zeggen gebruikt door zo’n 23.000 webshops. Met MyParcel kunnen Belgische webshops goedkoper verzenden via ...bpost. Dat het niet via PostNL gebeurt, heeft onder andere te maken met het feit dat dat bedrijf in ons land geen postkantoren en pick-up punten heeft.

Verzendplatformen

Met verzendplatformen zoals Sendr of MyParcel kunnen webwinkels tegen lage tarieven (en zonder contracten) pakketten versturen via een of meer pakjesdiensten. Hiervoor kan een software gekoppeld worden aan die van de webshop (WooCommerce, Lightspeed, Magento, enzovoort). De webshop kan zelf de verzendetiketten afprinten. De tarieven zijn lager omdat dergelijke platformen als een ‘broker’ fungeren: zij brengen de pakjesvervoerders grote hoeveelheden pakketten aan en genieten zo van een volumekorting. De inkomsten halen de verzendplatformen uit een commissie op de transactie.

De sector van de verzendsoftware en -diensten is in de Benelux in handen van meerdere meestal Nederlandse spelers. Naast MyParcel van PostNL (die ook Shops United en CheapCargo inlijfde) zijn dat onder andere Paazl, SendCloud, SmartContracts, ParcelPro en KeenDelivery.