De omzet van de Belgische shoppingcenters zal dit jaar 2% lager uitvallen. Dat schrijft De Tijd. De crisis en de opkomst van e-commerce zouden op de cijfers van de winkelcentra wegen.

Het aantal bezoekers van de shopping centers daalt al sinds 2008 met 2% per jaar, zegt Pierre-Yves Bolus (CEO van winkelcentrumuitbater Devimo Consult) in de zakenkrant. De laatste zes jaar zouden er dus 12% minder klanten over de vloer zijn geweest.

Door de crisis zouden gezinnen meer de vinger op de knip houden, en een bezoek aan een shopping center uitstellen. Maar er wordt vermoed dat ook de groei van de online verkoop mensen uit de winkelcentra houdt.

Uitbater Devimo Consult en SCMS-Ceusters gaan er op basis van de eerste acht maanden van dit jaar vanuit dat de omzet voor 2014 met 2% zal dalen ten opzichte van 2013.

Verzadigde markt?

Hoewel de vooruitzichten voor shopping centra in België negatief zijn, komen er steeds meer bij. Wijnegem Shopping Center legde zopas de laatste hand aan een uitbreidings- en renovatieproject van het winkelcentrum, dat twee jaar heeft geduurd en zowat 50 miljoen euro kostte. Bovendien droomt Wijnegem luidop van een derde verdieping, wat 12.000 vierkante meter extra verkoopoppervlakte zou opleveren.

Binnenkort komen daar nog eens Docks Bruxsel, het Neo-project en (wie weet?) Uplace bij. Is er nog plaats voor deze nieuwe spelers, als de sector het nu al moeilijk begint te krijgen?