#1 Het is zo stilaan een traditie bij Gondola. Elk jaar publiceren we de beroemde Shopper Marketing poster met daarop de uitgaven van elk huishouden aan de hand van acht typische profielen. Deze gegevens worden door GfK verzameld via een panel van 5.000 huishoudens. Deze week is het de beurt aan de gezinnen met kinderen met een hoog inkomen.

Het meest vertegenwoordigde profiel: gezinnen met kinderen met een hoog inkomen (23,4% van de Belgische bevolking)

Als we de verschillende huishoudprofielen van naderbij bekijken, zien we dat gezinnen met kinderen met een hoog inkomen 23,4% van de Belgische bevolking uitmaken. Deze groep is het meest aanwezig, vóór de gepensioneerden met een hoog inkomen (17,3%), alleenstaanden tussen 40 en 65 jaar (13,2%) en gezinnen met kinderen met een laag inkomen (12,6%). De groepen die het minst vertegenwoordigd zijn in België zijn jonge alleenstaanden (5,5%) en tweeverdieners zonder kinderen (8,9%).

Uit een analyse van de marktaandelen in waardetermen, blijkt dat bepaalde groepen oververtegenwoordigd zijn in verhouding tot hun aandeel in de bevolking. Dit is vooral het geval voor gezinnen met kinderen. De gezinnen met kinderen met een hoog inkomen (23,4% van de bevolking) zijn immers verantwoordelijk voor 28,1% van de totale waarde van de FMCG in België, terwijl de gezinnen met lage inkomens (12,6%) 14,7% van het marktaandeel voor hun rekening nemen. Andere groepen zijn ondervertegenwoordigd in verhouding tot hun aandeel in de bevolking. Dit is bijvoorbeeld het geval voor jonge alleenstaanden (5,5% van de bevolking) en alleenstaanden tussen 40 en 65 jaar (13,2%), die respectievelijk 3,3% en 9,3% van de totale marktwaarde vertegenwoordigen.

De poster ontvangen?

Wil je de Shopper Marketing poster 2020 ontvangen? Abonneer u dan snel op Gondola!

 

Klik hier!