Recupel heeft vorig jaar meer elektro ingezameld dan ooit tevoren. In 2016 verzamelde de Belgische bevolking via het Recupel netwerk in totaal bijna 115.000 ton oud elektro, of meer dan 32 miljoen toestellen.

10,2kg per inwoner. Zoveel oud elektro hebben Belgen ingezameld via het Recupel netwerk in 2016. In totaal zijn dat meer dan 32 miljoen toestellen waar een snoer aan vasthangt of die op batterijen werken. 

Zoals verwacht zamelde Recupel minder beeldbuishoudende schermen in (de oude tv’s en monitoren, daling 9,2%) omdat ze steeds minder in omloop zijn. Van alle andere categorieën werd er meer ingezameld vergeleken met 2015. Een stijging was te merken bij “Groot Wit” en “Koel Vries” toestellen, maar vooral de inzameling van lampen en klein elektro was een succes. Het aantal ingezamelde stuks van deze laatsten stegen met respectievelijk 21,4% en 20,1%.

“De stijging is volgens ons onder meer te danken aan het succes van onze RecyclePunten. Deze helpen zeker en vast om van de inzameling van oud elektro een gewoonte te maken bij de consument,” zegt Peter Sabbe, CEO van Recupel. Recupel wil dan ook inzetten op een uitbreiding van deze verzamelpunten voor elektro-afval, die je kan terugvinden in supermarkten, doe-het-zelfzaken en elektrowinkels.

Ondanks de recordinzameling van Recupel, moet België zeker nog een tandje bijsteken. Tegen 2019 moeten alle lidstaten van de Europese Unie 65% van hun elektro-afval inzamelen voor hergebruik of recyclage, maar België zit nu maar aan 40%. Om die doelstelling te behalen wordt samenwerking tussen alle maatschappelijke actoren cruciaal, meent Recupel.