2016 was voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking een recordjaar, aldus Belgapom, de beroepsvereniging voor Belgische handelaars en verwerkers van aardappelen. Ook dit jaar nam de diepgevroren friet het grootste deel van de productie voor zijn rekening.

De Belgische aardappelbedrijven hebben vorig jaar een recordvolume van 4,4 miljoen ton verwerkt tot friet en andere aardappelproducten. Een stijging van maar liefst 11% tegenover 2015. De stijging werd wel verwacht, maar nog nooit was de stijging zo groot ten opzichte van het vorige kalenderjaar.

DiepvriesfrietDe grootste stijging werd genoteerd in de productie van de diepgevroren friet, een stijging van 14,3%, wat leidde tot 1,68 miljoen ton. De diepvriesfriet neemt daarmee ongeveer 38% van het totale volume voor zijn rekening. Maar ook de productie van gekoelde friet (goed voor 234 700 ton, een stijging van 3,5%), pureeproducten en chips kenden een lichte toename.

De totale omzet van deze sector kwam neer op 1,55 miljard euro en ook de tewerkstelling kende een toename naar 4 115 werknemers tegenover 3 537 in 2015.

Export80% van de totale productie van de aardappelverwerking wordt geëxporteerd. In Europa zijn volgens het VLAM Nederland, Frankrijk en Duitsland de belangrijkste markten. Maar ook het aandeel naar derde landen groeit steeds meer.

Het volgende doel is om zijn groei in Vietnam, Maleisië, Indonesië, Thailand en de Filipijnen te verbeteren. In deze Aziatische landen kennen ze voornamelijk de Noord-Amerikaanse ‘French Fries’ van de fastfood ketens. Dat willen ze veranderen met een promotiecampagne waarbij ze de steeds groter wordende middenklasse ook willen laten genieten van de ‘original Belgian fries from the heart of Europe’. De campagne heeft een budget van 3 miljoen euro, gespreid over drie jaar en wordt gesteund door de Europese Commissie.

InvesteringenDe aardappelsector gelooft in zijn toekomst en investeerde in 2016 maar liefst 310 miljoen euro, dat is 85% meer ten opzichte van het vorige recordjaar 2015. Het bedrag werd geïnvesteerd in kwantitatieve en kwalitatieve innovaties binnen de sector. Ook dit jaar wordt een hoog bedrag voor investeringen verwacht, McCain kondigde al investeringen aan in zijn Henegouwse fabriek.