Het Belgische bedrijf voor hernieuwbare energie Storm en tankstationketen Q8 zijn een partnerschap aangegaan om een netwerk van 200 full-service snellaadstations op te zetten in België. Veel van de toekomstige locaties zullen winkels en restaurants bevatten.

"We combineren onze expertise in hernieuwbare energie, mobiliteit en winkelervaring om een unieke klantervaring te creëren voor gebruikers van elektrische auto's", vatten Sven Dochez, Q8's directeur van levering & innovatie, en Jan Caerts, Storm's CEO, samen in een persbericht dat maandag laat werd gepubliceerd. Als onderdeel van hun partnerschap zijn de twee bedrijven van plan om tot 200 snellaadstations te bouwen op nieuwe "zichtbare" en "gemakkelijk toegankelijke" locaties. Elk station zal minstens 10 tot 16 oplaadpunten hebben met een capaciteit tot 400 kW. Een gemiddelde auto met een batterij van 50 kWh zal in 15 tot 20 minuten tot 80% kunnen worden opgeladen, aldus Storm en Q8, die preciseren dat hun stations 100% hernieuwbare energie van Belgische oorsprong zullen leveren.

Winkels en restaurants

Automobilisten zullen echter van deze wachttijd kunnen profiteren om ter plaatse "boodschappen te doen, koffie te drinken en een hapje te eten", aangezien veel van de toekomstige stations uitgerust zullen zijn met winkels en restaurants. "We breiden het gemaksconcept dat we kennen van de Q8 stationswinkels uit naar de Q8 elektrische snellaadstations," legt Sven Dochez uit. Q8 baat momenteel meer dan 465 tankstations en een netwerk van meer dan 120 Shop & Go buurtwinkels uit in België, in samenwerking met Delhaize en Panos. "We zullen dus echte full-service snellaadstations uitbaten", vervolgt de directeur Supply & Innovation. "We zijn ervan overtuigd dat dit een groot verschil zal maken voor de ervaring en het comfort van onze klanten die elektrisch rijden. In detail: de helft van de stations zal een eigen winkel hebben en een assortiment broodjes en koffie aanbieden, dankzij de samenwerking met Delhaize en Panos, terwijl een kwart ook een fastfoodrestaurant zal hebben.

"Onze ambitie is om verder uit te rollen in andere landen"

Storm en Q8 verwachten dat de uitrol zal beginnen in de zomer van 2024 en zal doorgaan in een gestaag tempo van 40 nieuwe locaties per jaar. Q8 zal de snellaadstations exploiteren via erfpachtcontracten met Storm, dat verantwoordelijk zal zijn voor de ontwikkeling en bouw. Volgens de twee bedrijven vertegenwoordigen deze projecten een verwachte investering van €250 miljoen. "In eerste instantie zullen we ons concentreren op België, maar onze ambitie is om de uitrol in andere landen voort te zetten. Nederland, waar Q8 aanwezig is met Tango electric, is een mogelijkheid, net als Luxemburg", besluit Sven Dochez.