De Delhaize-winkel in het shoppingcenter in Nijvel heeft maandagochtend de deuren gesloten na een spontane actie van het personeel. Elders waren er het voorbije weekend opnieuw acties.

De rechtbanken in Gent en Nijvel beslisten onlangs dat het stakingsrecht geschonden was toen Delhaize deurwaarders inzette om stakingspiketten te breken. Dat lijkt het protest opnieuw te doen opflakkeren. Zeventien winkels bleven dicht, melden de vakbonden en bevestigt Delhaize, in Brussel en één in Nijvel. Er waren ook het voorbije weekend opnieuw vakbondsacties, allen in Brussel en Wallonië. Op zaterdag mobiliseerden arbeiders voor negen winkels in Enghien, Bergen, Aywaille, Montignies-le-Tilleul en Brussel.

In Brussel ging het dit weekend om winkels in Chazal (Schaarbeek), Arbre Ballon (Jette), Debroux (Oudergem) en Boondael en Flagey (beide in Elsene). Bij de winkel in Flagey verzamelden zich zaterdagochtend ongeveer honderd mensen. De steungroep achter de demonstratie riep op tot een langdurige boycot van Delhaize "tot het sociale conflict in het voordeel van de arbeiders is opgelost". De winkel bleef tijdens de hele actie open en er werden geen klanten tegengehouden. Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize, zegt dat de supermarktketen er alles aan doet om de toegang tot de winkels te garanderen en ze open te houden. De deurwaarders worden in Vlaams-Brabant slechts naar de winkels gestuurd om nota te nemen van de gebeurtenissen, zegt hij.