PostNL heeft de afgelopen weken de capaciteit van zijn distributiecentra in België met een derde uitgebreid. Het Nederlandse post- en pakjesbedrijf telt nu zes depots in ons land met een totale oppervlakte van 44.000 m², of 11.000 m² meer dan tot voor kort. Daarnaast blijft het werken aan de bouw van twee hoogtechnologische sorteercentra. Waar die komen is nog niet beslist.

PostNL opende anderhalf jaar geleden in Mechelen zijn hoofdkantoor voor België. Voor de distributie van de pakjes gebruikt het bedrijf zes depots, waarvan de capaciteit is uitgebreid. Zij zijn gevestigd in Wommelgem, Vilvoorde, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Ardooie (dat Roeselaere vervangt) en Namen. In die depots worden de pakjes handmatig gesorteerd per rit. Van daaruit vertrekken de bestelwagens met de pakjes naar de consumenten.

Het grootste distributiecentrum staat in Wommelgem en is nu goed voor zo’n 13.500 m². Vilvoorde is nu 8.800 m² groot. Om de capaciteit van het depot in Roeselare te verdubbelen, verhuisde het naar een nieuwe locatie in Ardooie. Ook dat in Namen verhuisde om over dubbel zoveel ruimte te beschikken dan voordien. Door de uitbouw van de capaciteit is het aantal jobs in de depots in de loop van 2019 gegroeid met 29%. 

Ook twee sorteercentra

Het sorteren per regio gebeurt voorlopig nog steeds in de geautomatiseerde sorteercentra in Nederland. “Het blijft onze ambitie om in België twee hoogtechnologische sorteercentra te bouwen”, zegt Lies Florentie, communicatieverantwoordelijke van PostNL België. Vorig jaar had CEO Rudy Van Rillaer gemeld dat er twee dergelijke centra op het programma staan. Zo’n sorteercentrum zou een capaciteit hebben van 35.000 pakjes per dag en een investering vergen van om en bij de 20 miljoen.

Volgens Florentie komt er zeer veel kijken bij de bouw van zo’n geautomatiseerd sorteercentrum. Het zou in ruime mate een kopie zijn van de sorteercentra in Nederland. “Daarvoor moet de juiste locatie gevonden worden, moeten de plannen aangepast worden aan de Belgische regelgeving, enzovoort. Dat neemt meer tijd in beslag dan men zou denken”, zegt ze. In Nederland telt PostNL ruim twintig geautomatiseerde sorteer- en distributiecentra.

De groei opvangen

“De uitbreiding van onze distributiecentra is een investering in de toekomst. Hiermee zijn we klaar om deze toekomstige groei op te vangen. Kleding, boodschappen, tuinmeubelen, ook de Belg houdt van online winkelen en dus zet de groei in de e-commerce zich door,” zegt Rudy Van Rillaer, Managing Director PostNL België.