De federale minister van Milieu Zakia Khattabi heeft een reeks raadplegingen gelanceerd over nieuwe voorstellen inzake plastic voor eenmalig gebruik. Een overzicht van de producten waarvoor in de nabije toekomst een verbod zou kunnen gelden.

De EU-richtlijn inzake plastic voor eenmalig gebruik heeft als doel het gebruik van een aantal plastic gebruiksvoorwerpen tegen 2026 drastisch te verminderen. In september 2021 heeft de Belgische federale regering een koninklijk besluit goedgekeurd dat een geleidelijk verbod op dit soort plastic producten invoert. Begin 2022 werd de verkoop van plastic wegwerpborden en -bestek verboden. Vanaf 17 januari volgend jaar worden ook bepaalde tassen en bekers verboden. Ondertussen lanceerde federaal minister van Milieu Zakia Khattabi afgelopen vrijdag een reeks nieuwe voorstellen om plastic producten voor eenmalig gebruik te verbieden die "we gemakkelijk kunnen vermijden of vervangen door een herbruikbaar alternatief".

Dienbladen, containers, verpakkingen, confetti...

Tot de beoogde producten behoren plastic bakjes en verpakkingen die in eetstalletjes of cateringbedrijven worden gebruikt voor consumptie ter plaatse of om mee te nemen, plastic verpakkingen voor groenten en fruit die gemakkelijk afzonderlijk kunnen worden verkocht, stickers op groenten en fruit, plastic theezakjes, niet-composteerbare koffiecapsules, confetti en verpakkingen voor reclame die per post wordt verzonden. In haar persbericht herinnert de minister eraan dat de recycling van plastic verpakkingen in België tussen 2000 en 2020 is gestegen van 25% naar 45%. De hoeveelheid afval van kunststof verpakkingen is in dezelfde periode echter toegenomen van 244.000 ton tot 369.000 ton (+51%).