Afgelopen maandag hebben medewerkers van Makro in Machelen het werk neergelegd. De oorzaak: de toenemende werkdruk. Deze staking zou zich enkel beperken tot Machelen.

Medewerkers van de Makro-winkel in Machelen hebben afgelopen maandag het werk neergelegd. Ze pikken het niet dat de directie geen tijdelijke werkkrachten meer inzet als gevolg van de coronacrisis, waardoor de werkdruk voor het personeel te hoog wordt. Een ander heikelpunt? Het gebrek aan veiligheidsmaatregelen. Zo mochten medewerkers gedurende een bepaalde periode geen mondmaskers dragen of was er onvoldoende handgel. Daarnaast maken de werknemers zich ook zorgen over de vertraging bij de bevoorrading en de beslissing van de directie om het non-foodgamma te reduceren. De vakbonden vrezen dat een nieuwe herstructurering op komst is en vragen daarom meer duidelijkheid.  "Er is grote bezorgdheid onder de werknemers," zegt ACV Puls vakbondsafgevaardigde Eddy Jespers op RINGtv. "Het aanbod wordt verminderd, en niemand weet waarom. We willen uitleg van de directie. Het personeel is tijdens de crisis de hele tijd blijven werken. We hebben een uitstekende omzet behaald. Een personeelsinkrimping op dit moment zou voor ons onbegrijpelijk zijn." 

De staking geldt enkel voor de winkel in Machelen en is het resultaat van een mislukte bemiddelingsprocedure. “We betreuren deze staking, want we zijn nog steeds bereid tot constructief overleg met de sociale partners”, vertelt de lokale winkeldirectie aan Het Laatste Nieuws. “Tijdens de poging tot verzoening werden de stappen niet gerespecteerd door de vakbonden. We hopen dat we alsnog snel tot een oplossing kunnen komen."

Sophie De Cae, woordvoerder bij Makro, legt aan Gondola uit dat "er op dit moment geen veranderingen zijn gepland wat het personeel van de Makro-winkel in Machelen betreft. Ook mag niet worden vergeten dat, ondanks de goede omzet tijdens de coronacrisis, de Makro nog steeds een tekort heeft, wat betekent dat het transformatieplan nog steeds op de planning staat”.