Steeds meer supermarkten bekijken de mogelijkheden van kassaloze winkels. Nu start ook Albert Heijn met een test: de Ah to go winkel in Zaandam krijgt het Tap To Go systeem. Tegen de zomer moet de test naar meer winkels uitgebreid worden

Winkelen en naar buiten lopen zonder je kredietkaart of bankbiljetten boven te halen: dat is het systeem dat Albert Heijn momenteel test. De winkel in Zaandam is voorzien van schappen met elektronische kaarten die gescand kunnen worden met een kaart of binnenkort ook met een smartphone. Het enige wat klanten hoeven te doen is de elektronische kaart op het rek inscannen en het product meenemen. Zo kan de klant zonder de bankkaart boven te halen meteen naar buiten lopen en zijn weg vervolgen. Binnen 10 minuten wordt het bedrag automatisch afgeschreven van zijn rekening.

Zelf ontwikkeld

Het gaat om een betaalsysteem dat door AH zelf is ontwikkeld. Afgelopen zomer kondigde de supermarktketen de nieuwe innovatie voor 2018 aan, maar de techniek is sneller dan verwacht gereed, zegt Jan-Willem Dockheer, algemeen directeur van AH to go. “De technische ontwikkelingen gaan snel en we kunnen nu al starten, dus waarom wachten? Des te sneller leren we.”

Uitbreiden naar andere winkels

Tap to Go speelt volgens Dockheer in op de behoefte voor snelheid en gemak die klanten on the go hebben. ‘Daarom is AH to Go de plek om de test met onze nieuwste innovatie te starten.’ Ahold Delhaize verwacht de test aan het eind van het tweede kwartaal uit te breiden naar meerdere AH to go winkels. Dan ook kunnen klanten het gemak van kassaloos en supersnel shoppen ervaren. AH to go bestaat inmiddels 15 jaar. De formule telt 76 winkels waaronder een groot aantal op de NS-stations.