De sociale onderhandelingen bij Delhaize zijn, nadat ze over de zomervakantie werden getild, hervat. De directie herhaalde de voornemens uit het transformatieplan, waarvan de vakbonden een gedetailleerde berekening eisten. Op 22 september krijgen ze een antwoord.

De directie van Delhaize, inclusief CEO Denis Knoops, houdt vast aan het voornemen om 14 geïntegreerde winkels te sluiten, 2.500 jobs te schrappen, en de loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel te heronderhandelen.

De vakbonden zijn het niet eens met die plannen. “Delhaize maakt, in tegenstelling tot Carrefour enkele jaren geleden, nog winst. Het is geen bedrijf in moeilijkheden”, klinkt het. Bovendien zijn de bonden er niet van overtuigd dat de commerciële strategie van het transformatieplan de problemen van de retailer effectief zal oplossen. Om beter inzicht te krijgen in de plannen, hebben de vakbonden dan ook een gedetailleerde berekening gevraagd. 

De directie zal die gedetailleerde berekening op de ondernemingsraad van 22 september aan de vakbonden meedelen. Tot dan zouden er geen vakbondsacties gepland zijn, maar als er geen vooruitgang geboekt wordt op de volgende vergadering dreigen de bonden met stakingen. Bovendien zijn spontane acties altijd moeilijk te controleren.

Staking in JetteZo werd er dinsdagochtend (9 september 2014) gestaakt in de Delhaize in Jette. Een winkel die niet met sluiten bedreigd is, maar waar het personeel het werk neerlegde na een "miscommunicatie" tussen personeel en directie. Hoe dan ook wijst de actie op de gespannen sfeer bij het Delhaize-personeel. 

Lees ook: Delhaize wil meer gaan doen met minder

  •